Afbeelding
Foto: Freepik.com

Versterking aanpak Rijksvaccinatieprogramma

In samenwerking met GGD Haaglanden breidt gemeente Den Haag de fijnmazige en wijk- en buurtgerichte aanpak van het vaccineren tegen corona uit naar het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). 

Het RVP beschermt kinderen tegen twaalf ernstige infectieziekten, waaronder difterie, kinkhoest, tetanus, polio en hepatitis B. Het gaat bij het RVP om andere vaccinaties dan tegen het coronavirus, maar deze lokale aanpak is goed bruikbaar. De uitbreiding van de aanpak is nodig, omdat de vaccinatiegraad in Den Haag daalt.

"En dat is ronduit zorgelijk", zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. De uitbreiding van de vaccinatie-aanpak behelst onder meer de inzet van sleutelfiguren, zoals religieuze leiders, buurt- en sportcoaches, en van artsen en verpleegkundigen met een migratieachtergrond in wijken en buurten. 

Er is een groot aandeel anonieme vaccinaties (landelijk 12 procent). Door de Wet op de privacy, moeten ouders en/of kinderen digitaal toestemming geven aan Jeugdzorg om vaccinatiegegevens te delen met het RIVM. Dit belemmert het achterhalen van de vaccinatiegraad. De gemeente dringt daarom aan bij staatssecretaris om te onderzoeken of de Wet op de privacy op dit punt moet en kan worden herzien.