Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Gemeente ruimt ongebruikte fietsen op in Scheveningen

Achtergelaten fietsen die in de weg staan of fietsnietjes bezet houden. Het is een ergernis van veel bewoners. Het Toezichtsteam haalt deze periode achtergelaten fietsen binnen Scheveningen weg. Toezichthouder Bert, een geboren en getogen Scheveninger, vertelt hoe de gemeente dit aanpakt. Want zomaar een fiets weghalen mag niet.

"Bij het Toezichtsteam houden wij ons met 23 collega's bezig met fietsen die in de openbare ruimte staan. In Den Haag worden veel fietsen achtergelaten op straat. Vaak omdat ze kapot zijn en/of mensen een andere fiets hebben gekocht. Mijn collega's en ik zorgen ervoor dat achtergelaten fietsen worden weggehaald. Zo zorgen we voor meer stallingsruimte en blijft de buurt opgeruimd en netjes."


Krijten en labelen

De medewerkers van het Toezichtsteam gaan in tweetallen op pad en werken met een jaarplanning. "Wij gaan in weer en wind de straat op. In bijna ieder stadsdeel controleren wij twee keer per jaar alle fietsen op straat. Dus ook goede fietsen. Wanneer wij hiermee starten zetten wij een krijtstreep op alle fietsen in alle straten. Bij droog weer gebruiken wij geel krijt, bij regen wit krijt. Na vier weken gaan wij opnieuw alle straten langs. Fietsen die dan nog steeds een krijtstreep op de band hebben, worden waarschijnlijk niet meer gebruikt", weet Bert. "Hier hangen wij een paars label aan, die aangeeft dat de gemeente de fiets aanmerkt als ‘achtergelaten fiets'. In een systeem houden wij bij welke fietsen op welke locatie een label krijgen. De eigenaar van de fiets heeft dan drie dagen de tijd om aan te geven dat de fiets wel wordt gebruikt. Dit doen zij simpelweg door het label van de fiets te halen. Pas daarna mogen wij de fiets weghalen en naar het fietsdepot brengen. Dit is ook zo in de Algemeen plaatselijke verordening (APV) vastgelegd en daarmee juridisch verantwoord. Fietsen kunnen tegen betaling van 25 euro alsnog opgehaald worden bij het fietsdepot in de Binckhorst. Gebeurt dit niet, dan worden ze vernietigd of opgekocht door een derde partij."


Fietswrakken

Er zijn ook fietsen die overduidelijk verwaarloosd zijn en waarbij het Toezichtsteam met het oog meerdere dingen zien die kapot zijn. "Denk aan een ontbrekend wiel, lekke banden en soms zelf begroeiing op de fiets. Deze fietsen noemen wij ‘fietswrakken'. Een fietswrak krijgt meteen een geel label. Als het label er na drie dagen nog steeds aanhangt, gaat deze meteen naar het fietsdepot."

Belangrijk om te weten is dat op een aantal plekken in de openbare ruimte andere regels gelden. Zoals in de Grote Marktstraat en omgeving en op de stations.

Bert vervolgt: "Zoals je ziet, gaan wij nauwkeurig te werk. Dit moet ook, want dit is de enige manier om goed te kunnen beoordelen of een fiets nog wordt gebruikt. Soms spreek ik mensen die klagen dat een fiets al weken of maanden ergens staat. Als wij dit niet zelf geconstateerd hebben, dan kunnen wij de fietsen niet gelijk weghalen. Dit zijn nu eenmaal de regels. Daarom is het heel belangrijk dat mensen niet voor de lol een label van een fiets halen die niet van hen is."


Weesfietsenactie Renbaankwartier

In april zijn bewoners van het Renbaankwartier een weestfietsenactie gestart die loopt tot 1 oktober. "Toen wij hier laatst door de straten liepen, merkten wij echt een verschil met vorige bezoeken. Eerder was het op de hoek van de Renbaanstraat en Rotterdamsestraat nog best een troep met fietsen. Het ziet er nu een stuk netter en opgeruimder uit", aldus Bert. 

Bij deze actie van bewoners, wordt mensen gevraagd om fietsen die zij niet meer gebruikten naar stadsboerderij 't Waaygat, aan de Havenkade 75, te brengen. Onder het mom ‘Maak de stoep vrij, en een ander blij' worden fietsen opgeknapt en gaan zij naar inwoners van Den Haag die geen geld hebben voor een nieuwe fiets. Al meer dan 60 mensen hebben een fiets ingeleverd.


Lees meer over de weesfietsenactie op www.denhaag.nl/actieweesfietsen. Bekijk de jaarplanning van het Toezichtsteam en uitzonderingen voor regels van fietsparkeren op: www.denhaag.nl/fiets.