Afbeelding
Foto: PR

"Dit is een eens-in-je-leven ervaring die heel gaaf is"

Van 8 tot en met 15 juli komen de allerbeste jeugdzeilers van de wereld in de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar naar Scheveningen voor de 50ste editie van het Jeugd WK Zeilen. De olympisch zeil-
kampioenen van de toekomst nemen het tegen elkaar op in elf verschillende disciplines. Nederland wordt vertegenwoordigd door een team van elf meisjes en jongens, in acht van de elf disciplines.

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is toernooidirecteur van zowel dit Jeugd WK als het ‘grote’ WK zeilen in 2023 in Den Haag. "Ik kijk in mijn rol uit naar wie de supertalenten van deze nieuwe generatie zijn en hoe ik die kan helpen", aldus de directeur, die zelf positief terugblikt op zijn deelname aan het WK. 


Voor velen is het een eerste kennismaking met de beste zeilers uit andere landen, voor sommigen is het al een tweede poging. Voor hoofdcoach Marc de Haas, die het Jeugd WK zelf in 1997 zeilde, vraagt dat om maatwerk. “Op dit WK gaan ze veel ervaring opdoen tegen de beste zeilers en foilers van de wereld in hun leeftijdscategorie. Als je voor het eerst meedoet, kan het best spannend zijn. Anderen geef ik wat meer kans", vertelt de coach. "Maar een podium in de jeugd is moeilijk af te dwingen."


Thuiswedstrijd

Met zijn team heeft hij een intensief trainingsblok in Scheveningen achter de rug, waardoor ze goed hebben kunnen oefenen met varen op stromend water. Zeilster Jorien Hin ziet daar het voordeel van, “Wij hebben daar vaker getraind dan de andere teams. De stroom is daar hard, daar verdiepen we ons goed in, maar dat zullen andere teams toch ook wel doen.”

 

In de loop van de jaren groeide het Jeugd WK uit tot meer dan een krachtmeting van alle jonge talenten over de hele wereld op één centrale plek. Het evenement zorgt ook voor sociale cohesie van alle deelnemers onderling. Sociale activiteiten zijn ook in Den Haag een belangrijk onderdeel van het evenement met het doel vriendschappen voor het leven te creëren. Voor Jorien Hin is het de laatste keer dat ze bij de jeugd mee kan doen en voor haar is één ding zeker: "Dit is een soort eens-in-je-leven ervaring die heel gaaf is.”


Logistiek rondom het evenement

Ruim 500 sporters uit 68 landen strijden komende dagen rondom het Topzeilcentrum aan de Hellingweg om de wereldtitel, en dat vraagt behoorlijk wat organisatie. Omwonenden zullen dan ook het een en ander merken van het evenement. Omdat de wedstrijden op zee plaatsvinden, en slecht te zien zijn vanaf het strand, verwacht de organisatie echter weinig bezoekers. Wel zullen de parkeerplaatsen op de Hellingweg tussen het Topzeilcentrum en bushalte Norfolk gebruikt worden voor de trailers met zeilboten van de deelnemers.


Verder zal de Hellingweg gedurende het evenement open blijven voor al het verkeer. Indien er veel trailers met zeilboten rijden zal het stuk Hellingweg tussen het Topzeilcentrum en de bushalte Norfolk autoluw worden gemaakt. De deelnemers aan het Jeugd WK Zeilen, hun coaches en begeleiders slapen in vakantiepark Roompot Kijkduin en zullen per fiets richting het WK komen. De fietsenstalling voor deze fietsers staat op het terrein voor het Topzeilcentrum. Ook de auto’s van de organisatie parkeren op dit terrein. 


Parkeren in het gebied zal voor bewoners en bezoekers gewoon mogelijk blijven. Ook bedrijven blijven gewoon bereikbaar voor werknemers, leveranciers en bezoekers. Alleen aan de Hellingweg zullen minder parkeerplekken beschikbaar zijn in verband met de boottrailers. De afbouw van het evenement zal tot woensdag 20 juli duren.


Donderdag 10 tot en met zondag 20 augustus 2023, komt het WK Zeilen naar Scheveningen. Van eind juli tot en met begin oktober 2022 komen verschillende deelnemers naar Scheveningen om alvast te trainen en testwedstrijden te varen. Tegen die tijd zal de gemeente meer informatie verstrekken.


Bij vragen kunt u terecht via e-mail:
evenementenscheveningen@denhaag.nl