Wijziging betaald parkeren

In zowel de Vruchtenbuurt als de Bloemenbuurt geldt momenteel een kraagregeling, maar daar gaat vanaf 1 oktober aanstaande verandering in komen. Tijdens de raadsvergadering van 30 juni jongstleden is het voorstel tot wijziging van de Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting Den Haag 2022 aangenomen.

De tijdelijke kraagregeling heeft als doel de extra parkeerdruk, welke veroorzaakt is door de invoering van betaald parkeren in de naastgelegen woongebieden, te verminderen. In het verleden zijn deze kraagregelingen ingesteld omdat er nog extra parkeerplaatsen moesten worden aangelegd. In de Bloemenbuurt is dat inmiddels gebeurd. Voor de Vruchtenbuurt waren de extra parkeerplaatsen voorzien op de Mient. Uit een vergelijking van parkeertellingen uit verschillende jaren blijkt dat de parkeerdruk onverminderd hoog is en op sommige plekken zelfs is toegenomen. Daarom werd voorgesteld de kraagregelingen in de Bloemenbuurt en Vruchtenbuurt met ingang van 1 oktober 2022 om te zetten in een reguliere parkeerregeling. 

Volgens Hart voor Den Haag is het onzeker of het omzetten van de kraagregeling gaat leiden tot een lagere parkeerdruk. Daarom diende de partij een motie in om gelijktijdig met het opheffen van de kraagregelingen, de vergunningsgebieden 35 en 36 samen te voegen en daarbij te voegen het deel van vergunninggebied 23 gelegen tussen de Mient en de Oude Haagweg/Loosduinsekade. Zowel deze motie als het voorstel tot wijziging werden aangenomen.