Afbeelding
Foto: HO

Senioren in Segbroek verguld met eigen fit-plek

In de Bosjes van Pex, aan de Evert Wijtemaweg, direct naast de speeltuin, opende Segbroek’s stadsdeeldirecteur Annette de Graaf afgelopen week de fonkelnieuwe senioren fit-plek voor 50-plussers. De komst ervan is een initiatief van Dora en Gerhard Geerken uit de aanpalende bloemenbuurt. Het echtpaar zette zich samen met de gemeente actief in voor het bijzondere sportveldje, want bewegen is voor ouderen van levensbelang. Daarnaast is het een plek om elkaar te ontmoeten en te socializen.

Op een veldje van kunstgras staan zes duurzame toestellen te wachten op gebruik. Een klimrek, twee fietsapparaten, een crosstrainer en twee schouder-armspiertrainers. Allen heavy duty uitgevoerd, bestand tegen de weerselementen en hufterproof. Op het veldje staan twee bankjes, haaks op elkaar zodat je elkaar makkelijk kunt zien. De work-outzone is een uitvloeisel van een wijkbudget van 30.000 euro, beschikbaar gesteld door Den Haag. Hiervoor mochten buurtbewoners ideeën aandragen. “Van de 54 ingestuurde voorstellen, bleven er elf middels stemmen over en vier daarvan zijn gerealiseerd”, vertelt buurman Jurriaan Jacobson.


Pluim

“Maar ons idee, een van de elf, kreeg geen vervolg”, neemt Gerhard Geerken over. “De wel uitgevoerde voorstellen boden niks aan senioren. Dus schreef ik een pittige brief naar de gemeente. We vonden dat zij niet alleen dingen voor de jeugd moest uitvoeren, maar ook voor ouderen. Hier reageerde de gemeente geweldig op. Naast de vier andere projecten zette zij zich in voor de realisatie van de senioren-fitplek”. “De gemeente verdient een pluim voor haar inzet”, valt Dora Geerken haar echtgenoot bij. “Alles verliep in prettige samenwerking en we zijn ontzettend blij met de gymplaats.”

Dora en Gerhard kregen het idee voor zo’n senioren fit-plek op vakantie in Spanje. “In Spaanse parken en op boulevards vind je work-outtoestellen waarvan vooral in het laagseizoen oudere toeristen gebruik maken. Wij zijn er vaak drie maanden en dan ontmoeten we op die plaatsen mensen uit alle windstreken. Wij vonden het een leuk idee iets dergelijks bij ons in de buurt op te zetten. Zo’n Spaanse work-out zone is een echte ontmoetingsplaats en daarom wilden we bij onze fitplek ook bankjes hebben.” De toestellen komen van de firma Kompan en enkele zijn instelbaar met een smartphone, die tevens allerlei gegevens bijhoudt. Een fietsapparaat is geschikt voor rolstoelgebruikers. De armspiertrainers zijn instelbaar tot stand 30. “Nou, dan krijg je hem bijna niet omhoog”, lacht Geerken.


Succes verzekerd

Het lijkt de Geerkens en Jacobson geweldig als er een groepje ouderen ontstaat dat regelmatig naar de fitplek toegaat. “Dan kunnen we vanaf september één keer per week een sportcoach van Go Go Den Haag sportlessen laten geven. Hiervoor geeft Den Haag subsidie”, aldus Gerhard. Hij is positief over de toekomst van de work-outzone. “Het gaat gegarandeerd werken. Daar waar wel senioren-fitplekken zijn, bijvoorbeeld in Lelystad en Enschede, zijn ze een groot succes. Sporten maakt het gelukhormoon endorfine aan, goed tegen bijvoorbeeld de ontwikkeling van Parkinson. Sporten is dus gezond, maar ouderen doen het nog te weinig.” Dora: “Bewegen is voor ouderen goed, het gaat de achteruitgang tegen.”


Tekst: Harry Oosterveen