Afbeelding
Foto: JvC

Rampjaar: het jaar waarin alles anders werd

In de tentoonstelling 'Rampjaar', vanaf nu te bezoeken, trekt het Haags Historisch Museum paralellen met de huidige tijd en zet bezoekers op meerdere manieren aan het denken. 

De tentoonstelling gaat over het jaar 1672, een rampjaar voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het is het jaar dat Willem III stadhouder wordt, er een lasterende pamflettenstrijd woedt en de gebroeders De Witt op gruwelijke wijze worden gelyncht door het ontevreden volk. 

Maar was het echt een uniek jaar of reageren we tegenwoordig nog steeds hetzelfde op rampspoed? Een vergelijking met crisisjaar 2020, het jaar waarin corona opduikt, laat veel overeenkomsten zien, zoals bedreigingen, protesten, aarzelende leiders, complotdenkers en grote verdeeldheid. Rampen zijn van alle tijden en alle plekken. Wat leren we ervan? 


De tentoonstelling bestaat uit drie zalen, waardoor de bezoeker vanuit het verleden, door het heden, mogelijke toekomsten tegemoet wandelt. Bijzondere items in de collectie zijn twee 'geheime' aktes en een klein zakboekje met notities van Johan de Witt. Tussen de veelal zakelijke notities over afspraken, wetten en regelingen zit een persoonlijke noot van de raadsman, een bladzijde waarop de namen en geboortedata van zijn acht kinderen in zwarte inkt zijn opgetekend.


Door de parallel te trekken naar hedendaagse vraagstukken en interactieve elementen toe te voegen, zoals een rad van misfortuin, een twitteraccount voor Johan de Witt (@johandewitt1672) en een preekgestoelte waar bezoekers hun persoonlijke visie op hedendaagse problematiek kunnen delen, prikkelt het museum de bezoeker om actief na te denken over de (mogelijke) rampen van de moderne tijd. Vragen als: welke rampen dienen zich aan? Waar zijn we bang voor? en welke maatregelen kunnen we nemen?, dienen zich aan en nodigen bezoekers uit om met elkaar in gesprek te gaan.

De tentoonstelling in het Haags Historisch Museum, aan de Korte Vijverberg 7, is vanaf nu te bezoeken. Meer informatie en tickets via www.haagshistorischmuseum.nl