Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Gemeente en politie lanceren innovatie hub

Algemeen

Hoe maak je met technologie een stad veiliger? De gemeente en de politie werken samen met andere partners aan deze vraag in een innovatie hub. De projecten richten zich op bewaken en beveiligen, het verantwoord inzetten van sensoren en camera’s en druktemonitoring.

Wethouder Saskia Bruines: “Den Haag wil de kansen van nieuwe technologie en data benutten voor de veiligheid in de stad. Deze samenwerking sluit goed aan bij de ambitie van de gemeente om zorgvuldig om te gaan met privacy en informatieveiligheid. Binnen de innovatie hub gaan we met meer steden testen wat wel en niet werkt in de praktijk.”

Oplossingen die worden getest, zijn onder andere het op een privacy verantwoorde manier monitoren van drukte op Scheveningen. Ook kunnen agenten in een digitale omgeving meerdere scenario’s trainen op virtuele locaties in Den Haag. “De innovatie hub vervult een landelijke koplopersrol en richt zich op problematiek die kan leiden tot onveilige situaties in de stad, zoals de overlast door gebruik van verdovende middelen, agressie, geluidsoverlast en ondermijning”, aldus wethouder Bruines.