Afbeelding
Foto: Dick Teske

De magie van het Zwarte Pad

Wanneer de eerste lentesignalen op de radar komen, is het traditiegetrouw de hoogste tijd om de strandpaviljoens op te bouwen. Zo ook aan het Zwarte Pad. Hoe is de aantrekkingskracht van deze kuststrook te verklaren? En is het niet beter om hier permanente bouw toe te staan? De Scheveninger sprak erover met Michel Varkevisser, eigenaar van Beachclub Indigo.

Michel Varkevisser is geboren en getogen in Den Haag, maar als jonge gozer verliefd geworden én gebleven op het Scheveningse strand. Zijn eerste aanraking met het Zwarte Pad was als medewerker bij Beachclub Culpepper, waar nichtje Dunja Spaans bedrijfsleider was. “Ik ben nooit meer weggegaan van dit mooiste stuk strand”, begint Michel. “En veel familieleden van mij werkten er ook. Na het werk bleven we vaak hangen en zelfs slapen. Even naar huis gaan stond gelijk aan ‘terug naar de bewoonde wereld’, in zo’n bubbel zaten wij.”


Houtje-touwtje

Na vier jaar Culpepper, waarvan drie jaar als bedrijfsleider met Dunja, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Michel: “De plek waar we nu zitten wás Culpepper en ervoor Mekka. De eigenaars, waarmee wij goed bevriend raakten, verhuisden echter naar een nieuwe plek een stukje verder naar links. Met de oude tent wisten zij echter geen raad, waarop ik met Dunja en twee vrienden erin sprong.” Het nieuwe team mocht de nieuwe tent aankleden met inboedel-afdankertjes van Culpepper. Michel: “Prima, het ongedwongen houtje-touwtje-gevoel vonden wij juist zo leuk aan het Zwarte Pad. Heel anders dan de gelikte, strakkere stijl van paviljoens aan de boulevard. Ons idee is altijd geweest ‘Vakantie in eigen land’, zo moet het voelen. Naast die relaxte, knusse sfeer wilden wij een beleving uitdragen die tot in de puntjes is verzorgd, op het gebied van eten, leuke drankjes, goede events en huwelijks- en bedrijfsfeesten. Daar is Indigo uit voortgekomen.”


Ontwikkeling

Inmiddels is Michel toe aan zijn elfde seizoen, de eerste jaren met Dunja aan zijn zijde als mede-eigenaar en de laatste vijf jaar met Tom Commers. Het blijft leuk om te mijmeren over die eerste jaren. “Met letterlijk nul budget reden we rondjes in Den Haag op grofvuildagen. Zo verzamelden wij creatief onze inrichting. Mensen vonden dat leuk, het was iets nieuws.” Wat betreft de doelgroep weet Michel het eenvoudig te duiden: “Wij waren eigenlijk zelf de doelgroep. Midden twintigers, in het begin bestaande uit familie en vrienden. Zij namen weer mensen mee en zo breidde de doelgroep zich uit. Vroeger deden we alles zelf, inmiddels heeft Indigo zich ontwikkeld tot een volwaardige evenementenlocatie.”


Aantrekkingskracht

Waar Indigo zich focust op de zakelijke markt in combinatie met toffe feestjes, randprogrammering en hippe aankleding, bewaken de overige beachclubs op het Zwarte Pad hun eigen identiteit. Colorado Charlie richt zich op wat jonger publiek door middel van veel party’s met top-DJ’s. Aan de rechterkant vinden gezinnen hun plek bij Buiten en Down Under. Barbarossa is weer iets strakker en sjieker en ga zo de strandtenten maar af. Michel: “Wereldwijd bestaan er niet zoveel plekken naast elkaar op een strand, waar je zúlke leuke feesten hebt voor diverse doelgroepen! En iedereen op het strand heeft altijd een goede bui. Heb je ooit hier iemand chagrijnig gezien? Je bent lekker gebruind, luchtig gekleed en zit in de buitenlucht. Aan het Zwarte Pad is geen donkere club te vinden, maar wel een heerlijke festival-vibe aan zee voor veel minder geld.”


Saamhorigheid

Het gevoel van saamhorigheid is groot onder de strandtenteigenaars van het Zwarte Pad. Michel: “Wij gaan in goede harmonie met elkaar om en houden rekening met elkaar. Sterker, sinds mijn begintijd ondernamen wij veel onderlinge activiteiten, zoals weekendjes weg, etentjes en naar festivals. Dat is altijd zo gebleven.” Ook wat betreft de communicatie met bewoners in de omgeving blijken er hele goede afspraken gemaakt te zijn, volgens Michel. “We nodigen buren uit voor feesten en een gezamenlijke appgroep lost veel dingen op. Als de muziek te hard staat, dan laten de bewoners dat weten in de groep. Dan draaien wij de volumeknop gewoon omlaag. Dit werkt prima. Daarnaast zit een afvaardiging van Zwarte Pad strandtenthouders elke zes weken om de tafel met de gemeente en politie. Dan bespreken wij de huidige situatie en stippen mogelijke verbeteringen aan.”


Permanent bouwen

Indigo is een voorvechter van permanent, en daarmee duurzaam, bouwen. Jaarlijks op- en afbouwen kost niet alleen veel geld, maar geeft ook opdonders aan het milieu. Michel: "Je wilt niet weten wat er aan vrachtverkeer, met shovels, bulldozers en kranen, nodig is om jaarlijks te bouwen en breken. Met de gemeente doen we onderzoek voor permanente bouw. Nu kunnen we niet bezig zijn met zonnepanelen, een goede afvalstroom et cetera. De gemeente is er eigenlijk alles aan gelegen om duurzaam bouwen goed te keuren! Dat willen wij met het Zwarte pad realiseren, want deze werkwijze is niet meer van deze tijd. Er zijn zelfs onderzoeken gehouden hoe permanente bouw van strandtenten juist meehelpt aan verbetering van de duinen. Ik zie geen redenen om het niet uit te voeren.”

Volg de socials van het Zwarte Pad en Indigo om op de hoogte te zijn van alle evenementen en originele concepten, zoals het eclectische I See You op Vlaggetjesdag, de openluchtbioscoop, Indiburn op 15 juli of Indigo Circus op 5 augustus.


Tekst: Alexander Serban

Afbeelding