Afbeelding
Foto: JvC

Vuurschepen Race naar Engeland blijft trekken voor zeilers

Dinsdag 16 mei start om 19.00 uur traditiegetrouw de Vuurschepen Race. Een zeilrace van Scheveningen naar Harwich, Engeland. Er verschijnen ruim 60 boten aan de start, die voor de kust van Scheveningen plaatsvindt.

De Vuurschepen Race bestaat al sinds 1946, toen nog vanuit Hoek van Holland. Begin jaren ’70 verhuisde de startlocatie naar Breskens en sinds 1984 wordt er gestart vanuit Scheveningen. De 120 mijl lange race blijft nog altijd trekken. Het is een van de weinige offshore zeilraces die vanuit Nederland wordt gevaren.

De race is onderdeel van de North Sea Regatta en telt mee voor het Open Nederlands Kampioenschap in een aantal deelnemende zeilklassen. De Vuurschepen Race vormt samen met de North Sea Race, die vrijdagochtend start vanuit Harwich terug naar Scheveningen, de offshore wedstrijd. Tijdens het pinksterweekend vinden de zogenaamde inshore wedstrijden plaats. Drie dagen lang wordt er dan voor de kust van Scheveningen gezeild.

Radboud Crul vaart de Vuurschepen Race al sinds 1988. “Het is altijd weer een uitdaging om te varen op zee. Iedere keer gebeurt er wel iets, het is echt een avontuur. Maar nooit levensbedreigend hoor! Het blijft gewoon leuk om met een groep mensen aan boord in de nacht door te zeilen naar de overkant. En daar, bij Royal Harwich Yacht Club, is het ook altijd een feestje.”

Crul is zelf inmiddels 75 jaar, maar heeft nog altijd plezier in het wedstrijdzeilen. Afgelopen winter heeft hij met zijn team de IJspegel winterwedstrijdserie gewonnen. "Zo lang ik bemanning heb die mee wil zeilen, blijf ik het doen. Het houd je ook lekker fit.”

De ruime hoeveelheid deelnemers heeft mede te maken met de Fastnet Race komende zomer. De Vuurschepen Race is namelijk een kwalificatie evenement voor deze race welke iedere twee jaar wordt gevaren en van Engeland naar Frankrijk gaat.

Dinsdagavond om 19.00 uur is de start voor de kust van Scheveningen, de zeilers zullen naar verwachting rond 18.00 uur de haven uitvaren. Vanaf de pijp en bij de havenhoofden heb je mooi zicht op de uitvarende boten. De deelnemers komen in de loop van woensdag aan in Harwich waar ze dan een dag kunnen rusten. Vrijdag is de start van de North Sea Race, deze is met zijn 180 mijl iets langer dan de Vuurschepen Race. Zaterdag gedurende de dag komen de deelnemers dan weer de haven van Scheveningen binnen.

“De weersverwachtingen voor komende week zijn goed”, blikt Crul vooruit. “De wind komt uit het noorden, wat eigenlijk wel vaak zo is tijdens deze race. Dat betekent dat het lekker koud gaat worden, maar het is een gunstige windrichting om mee naar Engeland te zeilen.”


Tekst: Anke Haadsma