Afbeelding
Foto: Dick Teske

Mr. Danscott.ltd lanceert digitale kunst

Achter het pseudoniem Mr. Danscott gaat de in Scheveningen-Dorp woonachtige Daan van Beurden schuil. Op donderdag 25 mei lanceert hij op social media zijn nieuwe kunstproject ‘The FeMale Expression of the Soul’. Met het drieluik ‘Just let go’, ‘Look me in the eye’ en ‘I love you’ geeft de kunstenaar vanuit zijn inspiratie, de vrouwelijke en mannelijke uitdrukking van de emotionele ziel weer. 

Als kind van een beroepsfotograaf en een moeder die schildert, bracht Daan graag tijd door in musea en tekende hijzelf ook fanatiek. In een periode, een aantal jaar geleden, dat zijn moeder slecht lag en plotseling overleed, verlangde hij naar een uitlaatklep om zijn eigen emoties een plek te geven. “Schilderen gaf mij rust”, vertelt Daan. "Ik zocht naar een stijl waar ik mij senang bij voel. Die vond ik in de Pop- en Streetart, met gebruik van felle kleuren. Uiteindelijk mondde dat uit in een serieuze hobby. En nu daag ik mezelf continu uit om beter te worden; er zit een ambitie achter om als ‘maker’ te slagen.”


Mr. Danscott & .Ltd

Vanwege zijn drukke baan in het dagelijks leven, vond Daan het fijn om onder een andere naam te acteren als kunstenaar. Mr. Danscott had hij bedacht in een vorig project. Onder deze naam voert Daan samen met goede vriend en compagnon Bart ter Haar een tweemans kunstcollectief, waarin beiden de ruimte hebben om hun creativiteit als maker naar voren te brengen. Zo is Mr. Danscott.ltd nu de paraplu voor meerdere (toekomstige) projecten. “Bart is een geweldige fotograaf en streetart-maker, die mijn idee vertaalde naar de wereld van wereld in de kunst. Heerlijk om met hem op één lijn te zitten.” Schilderen staat echter op nummer één. Bij het maken van een nieuw doek, net nadat hij een ander had afgerond, kwam Daan tot de conclusie dat er iets miste. “Toen kwam het idee om een drieluik te maken met verschillende expressies van de ziel erin verwerkt, als een kleurrijke emotionele explosie; een innerlijke bron voor mijn inspiratie om te creëren.” 

Tegelijkertijd speelde in de media de discussie van grensoverschrijdend gedrag. Daan: “Ik had het gevoel dat wij als man en vrouw elkaar meer op afstand stonden te duwen dan dat we naar elkaar toegroeiden. Zonder zwaarwichtig te doen en mensen te veroordelen, zocht ik naar een brug om dat te vertalen in een blijvende herinnering. ‘The FeMale expression of the Soul’ is gecreëerd vanuit de gedachte aan de gelijkheid in ervaring van emoties door man en vrouw; het mannelijke en het vrouwelijke zit in eenieder. Daarin speelt naar mijn mening geen verschil als het gaat om gender.” Voor dit project wilde Daan het liefst werken vanuit het vrouwelijke perspectief. “Ik denk dat de vrouw meer ontwikkeld is in de uiting van emotie, dan de man in de maatschappij. Met het drieluik wil ik een sociale discussie aanwakkeren die je zelf kunt voeren op je eigen plek of niveau. Een kunstzinnige herinnering aan de verbinding vanuit gelijkheid. Daarmee is mijn kunstzinnige boodschap rond en kan ik een stap verder gaan om te kijken welke ontwikkeling er in de kunst zelf zit.”


Digitale kunst

De digitale middelen voor de kunst boden Daan de mogelijkheid om binnen zijn project meer expressies kwijt te kunnen en ruimte te geven, zonder een x aantal extra doeken te schilderen. Hoe werkt dat dan? Daan: “Mijn originele schilderijen zijn digitaal ingescand. Na het volledig afpellen van de lagen waren de basislijnen weer zichtbaar in het programma. Vervolgens zijn Bart en ik NFT’s gaan maken door de lippen, ogen, haarlijnen et cetera opnieuw digitaal te kleuren. Van elk doek uit het oorspronkelijke drieluik zijn er straks 30 unieke kleurstellingen, dus 90 in totaal. Die maken dan weer 900 keer een combinatie mogelijk om een drieluik te vormen.         

                

NFT

Een potentiële koper kan digitaal eigenaarschap krijgen over een kunstproduct van Daan middels NFT: ‘Non Fungable Token’. De kern van deze sterk opkomende stroming in de digitale kunst staat voor het uploaden van een schilderij (of song) in een digitale kluis waar het niet meer uit kan en niet te kraken is. Daan: “Als maker geloof ik enorm in de toekomst van digitale kunst naast de huidige stromingen. Hoewel nu nog voor de leek wat onbekender, staan wij aan de vooravond van de verdere ontwikkelingen hiervan. Dit is al steeds meer als cross-over museaal te ontdekken.” Hoe nuttig is een digitaal kunstwerk voor een koper? Daan: “Je bezit als enige de echte rechten van wat jij hebt gekocht. De eigenaar kan het kunstwerk digitaal of non-digitaal exposeren. Je koopt een digitaal schilderij net zoals je een normaal schilderij zou aanschaffen. Indien je er meer bezit, kun je de collectie in een scherm wisselen wanneer je daar behoefte aan hebt.”


Uniek drieluik

‘The FeMale Expression of the Soul' kun je verzamelen als uniek digitaal drieluik, in unieke kleurstellingen. Daan benadrukt dat zijn project bovenal een kunstzinnige emotionele herinnering is, verwijzend naar ons hart; een verbindende boodschap tussen man en vrouw, naast de unieke mogelijkheden van de digitale kunst. NFT-kunst biedt ook de kunstenaar een vorm waarin eigen royalties bij toekomstige verkoop zijn beschermd, waardoor elke doorverkoop een inkomst genereert voor de maker. Daan: "Dat is niet mijn eerste doel; het is wel de grote verandering die op dit vlak plaatsvindt voor (digitale) kunstenaars. Zo kan ik exposeren en mijn kunst makkelijk beschikbaar maken voor geïnteresseerden. De valuta om digitale kunst aan te schaffen is nu nog de cryptomunt, in simpele stappen in aanschaf prima te volgen op open fora voor digitale kunst, zoals OpenSea. Is NFT voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show? Dat vonden we een tijd geleden ook van streamingdienst Spotify.”

De lancering van ‘The Female Expression of the Soul’ vindt op donderdag 25 mei plaats op Instagram/mr.danscott.ltd, www.mr-danscott.nl en Twitter/@Mr_Danscott_Ltd.


Tekst: Alexander Serban

Afbeelding