Afbeelding
Foto: DS

Herdenking surfers Noordelijk Havenhoofd

Algemeen

Op het Noordelijk Havenhoofd zijn donderdag de vijf watersporters herdacht die drie jaar geleden omkwamen in zee nabij het havenhoofd, door een combinatie van harde wind, sterke stroming en een ongekend hoge schuimlaag. Ter ere van hun nagedachtenis is een permanent gedenkteken onthuld.

Het surfdrama speelde zich op 11 mei precies drie jaar geleden af, maar ligt nog rauw in de herinnering van nabestaanden, de surfgemeenschap, hulpverleners en omstanders. Op de beruchte dag kwamen voor de kust van Scheveningen vijf mannen om het leven: Joost, Sander, Pim, Max, en Mathijs.

Als eerbetoon aan de omgekomen watersporters werd een mooi gedenkteken geplaatst op het havenhoofd, ter hoogte van de zwarte rotsblokken waar vijf haringen op geschilderd zijn, als symbool voor de vijf omgekomen jonge mannen. Op de bovenkant van het plakkaat staan vijf haringen afgebeeld, aan de zijkant staat de tekst: ‘The waves are a silent witness’.

Een kleine groep mensen was aanwezig en legde bloemen bij het gedenkteken. Op deze grijze dag, met lage wolken vol met regen, was het grote verlies nog altijd voelbaar in Scheveningen.