Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Proef met slimme afvalbakken

Met miljoenen bezoekers per jaar wordt de gemeente op de boulevard in het hoogseizoen constant geconfronteerd met overvolle afvalbakken en veel zwerfafval. Daarom is er deze maand een proef gestart met zeven slimme afvalbakken op de boulevard. De proef is onderdeel van het Actieplan en duurt tot december dit jaar.

De huidige afvalbakken zitten vaak vol. Daarbij blijken de huidige afvalbakken niet voldoende bestendig te zijn tegen de specifieke weersomstandigheden op een kustlocatie, wat vervolgens resulteert in roestige en kapotte afvalbakken. Om dit op te lossen, streeft de proef naar een vermindering van zwerfafval op de boulevard en het niet meer hoeven plaatsen van evenementenbakken in het hoogseizoen.


De zeven afvalbakken worden 'slim' genoemd omdat de prullenbak onder andere beschikt over een management monitoring systeem. Met dit systeem kan real-time data worden verzameld. Er kan bijvoorbeeld gezien worden wat de huidige capaciteit is van de afvalbakken en er kan voorspeld worden wanneer de afvalbakken geleegd moeten worden. Afhankelijk van het soort afval kan deze zelfpersende afvalbak het afval tot vijf keer zo klein persen. Verder zijn de afvalbakken voorzien van zonnepanelen om stroom op te wekken. De beschermplaat op het zonnepaneel zorgt ervoor dat het hufterproof is en gaat verkleuring van het zonnepaneel tegen.