Afbeelding
Foto: Nico Mos

‘Op 3 en 4 juni zijn er play-offs voor een finaleplaats’

Bij HLTC Leimonias heeft Martin Bruinsma het voorzittersstokje overgenomen van Nanette Farcwerck- Bergwerf. Hij is sinds 2016 lid van de tennisvereniging en voelt zich inmiddels helemaal thuis. Zo thuis, dat hij het voorzitterschap heeft aangenomen. Martin gaat hier dieper op in en doet zijn speerpunten uit de doeken.

Zelf is hij sinds 2016 lid van de club en ook zijn kinderen en vrouw spelen er tennis. "Kijk, in een vereniging is het niet alleen maar halen, maar zeer zeker ook brengen”, valt Martin direct met de deur in huis. “Zeker in deze tijd waarin het moeilijk is om vrijwilligers te krijgen, heb ik aangegeven dat ik wel wat voor Leimonias zou willen doen. Dan kom je vervolgens in een commissie. Ik stroomde zelf in, in de nieuwe ledencommissie. Vroeger heette dat ballotage, maar nu is dat niet meer en is het gewoon een kennismaking geworden. Ik vond het zelf eigenlijk heel leuk, dat ik zo werd ontvangen bij een club. Het is dus niet zo dat je je aanmeld en het vervolgens maar uit moet zoeken, integendeel, je wordt eerst ontvangen en je krijgt uitleg over wat er hier allemaal op het sportpark plaats vindt. Er zijn bijvoorbeeld op maandagavond tennisclinics voor mensen die net nieuw zijn. Daar ontmoet je gelijk andere nieuwelingen en dat bevordert dan weer de integratie binnen de vereniging. Als je dat niet doet, hebben nieuwe leden geen aansluiting en zijn ze misschien na een jaar weer weg."

Zo wordt er uitleg gegeven hoe de club werkt, welke teams in competitieverband spelen (Leimonias is recordhouder landskampioenschappen, red.), welke toernooien er op stapel staan en dergelijken. "Dat vond ik leuk, toen ik hier zelf lid werd. Dat die moeite werd genomen. Toen dacht ik, dat vind ik nou een commissie die mij wel past. Ik heb dit een aantal jaren gedaan, alvorens ik ben benaderd door Nanette, de vorige voorzitter, met de vraag of het voorzitterschap iets voor mij zou kunnen zijn."


Speerpunten

"Na een paar gesprekken, heb ik ja gezegd tegen het presidentschap - zoals het voorzitterschap van H.L.T.C. Leimonias vanuit de traditie heet”, gaat Martin verder. "Kijk, Leimonias is een 135 jaar oude vereniging op een prachtig park gelegen en daar is al die jaren nog weinig aan veranderd. Het is de charme waar je niet al teveel aan moet veranderen, maar alles moet wel in goede staat zijn en blijven. Het clubhuis is mooi opgeknapt, maar het paviljoen bijvoorbeeld, heeft van binnen echt een opknapbeurt nodig. Dat gaan we dus aanpakken, net als het oefenmuurtje, want dat stamt al uit 1938. Dat muurtje heeft zijn beste tijd gehad." 

Eén van de speerpunten is de eredivisie die sowieso erg belangrijk is voor de club. De jeugd is voor hen ook heel belangrijk: er zijn zo'n 400 jeugdleden en 850 seniorleden op de club. In totaal spelen er dit jaar 47 teams, van jong tot oud, competitie. "Daarnaast hebben we ook nog twee tennisscholen: Van Hal en Burgersdijk. Die zijn mede verantwoordelijk voor de talentontwikkeling bij de jeugd. Je ziet dan dat er vanuit de jeugd talenten doorstromen. Daarnaast heeft Leimonias inmiddels een grote naam. We spelen eredivisie waardoor veel spelers en speelsters hier lid willen worden. Ook het recreantentennis leeft hier enorm. Op Leimonias kun je het gehele jaar door per keer een uur tennissen en anderhalf uur in de dubbel, zonder dat je eerder wordt afgehangen. Dat maakt het lid zijn van Leimonias wel aantrekkelijk. Ook omdat we 14 banen hebben, is er genoeg ruimte.

Over de competitieresultaten is hij positief: "We hebben 23 keer het landskampioenschap behaald. Leimonias presteert op het hoogste eredivisie-niveau. Je hebt eredivisie gemengd en dat is de crème de la crème. Daar doen zeven clubs aan mee. Daarnaast is er nog de eredivisie heren en eredivisie dames, Leimonias doet mee aan alle drie. De eredivisie gemengd wordt heel geconcentreerd gehouden van 24 mei tot 4 juni, omdat dat spelers zijn die ook de internationale toernooien langsgaan. Op 3 en 4 juni zijn wij de organisator van de play-offs, als het ware de finales, omdat wij vorig jaar hebben gewonnen. Je zit er dan met je neus bovenop en ik verwacht ook veel publiek: de toegang is gratis.


Tekst: Nico Mos