Afbeelding
Foto: PR

Kopsmart presenteert 'Zulluvergrês' met twee optredens

Op zondag 14 mei aanstaande presenteert de Scheveningse formatie Kopsmart, bestaande uit onder andere Arie Spaans jr. en Remco Prins, hun nieuwe single ‘Zulluvergrês’ met optredens in de Keizerstraat. Achter het nummer gaat een bijzonder verhaal schuil dat volgens Arie maar weinig mensen kennen. “Toen ik het verhaal hoorde, moest ik er wel een nummer over schrijven.”

Arie is verzot op verhalen over zijn geboortedorp. Die kreeg hij met de paplepel ingegoten door zijn vader, Arie sr. Maar ook oude schilderwerken van Scheveningen kunnen op zijn interesse rekenen. “Een paar jaar geleden ben ik me meer gaan verdiepen in de schilders die hier op Scheveningen woonden en werkten vooral vanaf 1850 tot begin 1900. Het is echt fascinerend wat er in die tijd speelde”, vertelt Arie. “Weet je dat het eigenlijk best raar is dat wij geen monument of iets dergelijks hebben dat aan Vincent van Gogh refereert? Terwijl hij in Den Haag en Scheveningen langer heeft gewoond en gewerkt en meer heeft getekend en geschilderd dan bijvoorbeeld in Drenthe? Maar daar staat hij dit hele jaar centraal, omdat dat bezoek nu 140 jaar geleden is.”


Maar de verwondering over een Van Gogh-loos Scheveningen is een zijspoor, want de kunstschilder waar het nummer ‘Zulluvergres’ over gaat is namelijk Bernard Blommers. “Hoewel er in de periode van de Haagse School veel schilders werkten en woonden op Scheveningen, is er over de omgang met de Scheveningers zelf niet veel bekend. Wel dat Scheveningers poseerden voor de schilders en ze daar een centje voor kregen”, legt Arie uit. “Er was zeg maar weinig vermenging onderling en er is maar een enkel geval bekend dat er een romance en huwelijk voortkwam met een Scheveningse.”

Dat was het geval bij de schilder Blommers, die verliefd werd op de Scheveningse visverkoopster Anna van der Toorn. “Hij heeft haar meerdere keren geschilderd en hij heeft haar zelfs op Panorama Mesdag gezet, is onlangs ontdekt. De liefde spat echt van de schilderijen af. Ze trouwden in 1871 en zelfs na zijn dood in 1914 werden ze samen vereeuwigd. Bij zijn grafsteen op Oud Eik en Duinen staat een levensgroot beeld van een treurende Anna.”


Hoewel Bernard en Anna elkaar gevonden hadden, was de Scheveningse familie van Anna niet zo blij met die schilder uit Den Haag. “Dat werd niet geaccepteerd en dat werd bevestigd door een kleindochter van het zusje van Anna, die ik ontmoet heb. Het echtpaar verhuisde in eerste instantie naar Den Haag, maar uiteindelijk liet Blommers een villa bouwen in het Van Stolkpark. Dat moet toch best raar zijn geweest dat ze zo dichtbij haar familie woonde. Of en hoe er toen weer contact was is de vraag.”

Arie heeft de liefdesgeschiedenis van de schilder en zijn Scheveningse vrouw gevat in het nummer ‘Zulluvergrês’. Uiteraard in het Scheveningse dialect, zoals alle nummers van Kopsmart. “Dat ik op deze manier de Scheveningse geschiedenis en het dialect kan samenbrengen en laten horen, is voor mij een eer. Het Schevenings wordt nog maar heel weinig gesproken en op deze manier houden we het levend”, aldus Arie.


Op zondag 14 mei wordt ‘Zulluvergrês’ met daarbij ook het lied ‘Strukkelstiene’ uitgebracht, als eerste single van het tweede album van Kopsmart en gepresenteerd met twee optredens. Om 15.00 uur wordt het nummer ten gehore gebracht aan de kop van de Keizerstraat en om 16.00 uur treedt Kopsmart op bij Tante Knier in de Keizerstraat. Daar wordt ook de bijzondere videoclip gepresenteerd. Beide optredens zijn gratis toegankelijk. Bij het optreden zullen ook nog een paar speciale gasten aanwezig zijn. “Bij toeval ben ik in contact gekomen met nazaten van de familie van Blommers en Anna, dus die zijn ook uitgenodigd voor het optreden”, besluit Arie.


Tekst: Jill van Calsteren

Afbeelding