Afbeelding
Foto: Dick Teske

Jazzpianist Remco Hofman maakt zich op voor reünieconcert

Remco Hofman staat aan de vooravond van zijn reünieconcert op zaterdag 27 mei in restaurant Comeonin, aan de Antonie Duyckstraat 141. Dankzij een optimale medische begeleiding maakt de Scheveningse Jazzpianist zijn comeback op het podium, ondanks de snelst groeiende hersenziekte ter wereld die hij onder de leden heeft: Parkinson.

Remco Hofman is een geboren en getogen Scheveninger. Opgegroeid in het Belgisch Park, nu woonachtig in het Statenkwartier. ‘Lekker met de fiets naar de haven’, heerlijk vindt hij dat. Zijn muziek bracht hem overal ter wereld, maar Scheveningen is zijn thuis. Hij had twee carrières: in de farmaceutische industrie en de muziek. “En voor een periode zelfs een derde carrière in de topsport”, zegt Remco lachend. “Dat was op een gegeven moment niet meer te combineren.”


Autodidact

Hij heeft bijna 4000 optredens uitgevoerd, 31 Cd's gemaakt en ruim 100 jazzsessies georganiseerd; Remco kan een indrukwekkend CV overleggen. Zonder dat hij een noot leest. Remco: “Ik begon met gitaarspelen bij John de Liefde in de Stevinstraat, toen ik zes was. Het is een moeilijk instrument, ik kon er geen chocola van maken. Het drumstel bleek ook niet aan mij besteed. Wij hadden echter een piano in huis en daar ben ik achter gaan zitten. Alles wat ik op gitaar kon, ben ik gaan overzetten naar piano. Of ik autodidact ben? Ja. Ik kan geen noot lezen, nog steeds niet. Klassieke pianisten kunnen alles spelen, maar als je het boek weghaalt dan houdt het ineens op.”


Leermeester

Bij toeval ontmoette Remco zijn latere leermeester Willem van Bommel. “Ik kreeg les op de muziekschool van George Kaatee. Een keer na de les hoorde ik uit een andere ruimte mooie muziek komen. De band vroeg wat ik kwam doen, nadat ik zomaar binnenliep. Ik zei dat dit de muziek was die ik wilde maken. De bandleider zei: ‘Wat speel je?’ Piano, zei ik. ‘Jongens, we hebben een pianist’, zei Van Bommel droog. Ik bleek met m’n neus in de boter te vallen; hij wilde mij lesgeven. Dat wilde ik graag, maar op één voorwaarde: ik wilde geen noten leren lezen. ‘Dat is goed’, zei hij. Van Bommel had echter ook een voorwaarde: ‘Ik geef je een halfjaar les aan de keukentafel zonder een piano aan te raken’. Na zes maanden kon ik elke zanger of zangeres in elke toonsoort begeleiden. Willem leerde mij hoe elk akkoord eruitziet en hoe het is opgebouwd; alle combinaties en theorieën zitten in mijn hoofd.” 

Volgens de methode van Willem van Bommel geeft Remco ook les. “Uiteraard met zijn goedkeuring. Bij mij leer je pianospelen zonder noten te lezen. Ik heb er veel mensen blij mee gemaakt. Binnen vijf lessen kun je alles spelen behalve klassiek. En juist mensen die klassiek zijn opgeleid, absorberen deze methode!”


Jazzscene

Al op jonge tienerleeftijd verwierf Remco een plek in de Haagse Jazzscene, waarin hij onder andere met de Ted Easton Bigband meespeelde. “Als piepjong ventje plakte ik met mijn gezicht altijd tegen het raam van De Vliegende Hollander van Pia Beck. Toen Pia failliet ging, opende Ankie Bouwmeester Jazzclub De Vliegh, schuin tegenover restaurant Bali op de Badhuisweg. Rob Agerbeek speelde daar op de piano. Ik trok de stoute schoenen aan, liep op hem af en vroeg hem of hij mij les wilde geven. Dat wilde hij gelukkig. Rob nodigde mij een keer uit om zijn optreden bij te wonen in De Vliegh. Mooie show, volle bak, kondigt hij mij ineens aan om te gaan spelen! Ik was amper 19, maar dat applaus vergeet ik nooit meer.”

Zijn commerciële instelling bij zijn werk in de geneesmiddelenindustrie legde Remco tevens geen windeieren in het verkopen van zijn muziek. “Voor ik het wist, speelde ik als vaste huisband voor cateringbedrijf Taat & De Regt. Daarnaast speelde ik tophockey bij HCKZ en Jong Oranje. In het weekend op het veld staan na mijn werk én een nacht doorhalen met schnabbelen in de muziek, was niet meer vol te houden!” Remco stopte met de sport, maar optreden deed hij des te meer. “Via mijn zus die bij het Bureau voor Toerisme werkte, belandde ik met mijn band veelvuldig in het buitenland. Optreden in Taiwan en in Amerika was geweldig, zo zag je nog wat van de wereld.” Optreden, lesgeven en werken deed hij tot er een abrupt einde kwam aan deze activiteiten in 2019.


Parkinson

Remco liet op een dag zijn hond uit. Uit het niets viel hij om. Dat klopte niet. Met typen begon Remco de woorden achterstevoren te schrijven. “Ik kon niet meer praten en denken tegelijk. Mijn coördinatie werd slechter, merkte ik tijdens een jazzsessie die ik leidde. Ik kon ineens niet meer praten door de microfoon; vergat namen van muzikanten en met pianospelen kon ik niet meer meekomen. De uiteindelijke diagnose: de ziekte van Parkinson.” 

Remco moest noodgedwongen afscheid nemen van zijn baan. "Parkinson is een rotziekte die je steeds afscheid laat nemen van dingen die je niet meer kan. Zeer frustrerend. Ik accepteerde de situatie echter en ben bewuster gaan leven door stress te vermijden. Beter zal het nooit worden, maar een second opinion van hoogleraar neurologie Bas Bloem, een aanpassing in de dosering van mijn medicatie en de fysiotherapie van Vera van Waegeningh, hebben ervoor gezorgd dat mijn ziekte optimaal behandeld werd. Als gevolg daarvan lijkt het proces van achteruitgang te stagneren en kan ik zelfs weer pianospelen!”


Reünieconcert

Nu zet Remco zich als bestuurslid in bij de belangenvereniging BID, ten behoeve van Haagse muzikanten, zodat zij een redelijke boterham kunnen verdienen. Na de coronaperiode zocht Remco ook zijn oude muziekvrienden weer op en dook met hen de studio in, om in korte tijd twee albums op te nemen: ‘Blue Summer Notes’ en ‘Mellow Jazzy Moods’. Zijn vriend Willem Heijboer van restaurant Comeonin stelde vervolgens voor een reünieoptreden te doen met zijn band Dutch Jazz Ensemble, die Remco had opgericht nét voordat de Parkinson zijn leven overhoop gooide. “Door middel van een gerichte crowdfundingactie is het mij gelukt om alle kosten met betrekking tot het concert af te dekken. Een los stuiterende autoband die op mijn hand terechtkwam, heeft voor behoorlijke schade gezorgd, maar ik zal klaar zijn voor dit concert, waar ik enorm naar uitkijk.”


Het Jazz Reünie Concert van Remco Hofman vindt plaats op zaterdag 27 mei om 20.00 uur in restaurant Comeonin, aan de Antonie Duyckstraat 141. Meer informatie over Remco's muziek en lesmethode vind je op: www.remcohofman.nl.


Tekst: Alexander Serban

Afbeelding