Afbeelding
Foto: Micha van Schaijk

'Laten we bij het bankje beginnen' in Na de Dam

Op donderdag 4 mei herdenkt Het Nationale Theater de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog met persoonlijke verhalen. Ze spelen zich af op diverse plekken in de stad. Tijdens de première van 'Laten we bij het bankje beginnen' staat hét bankje van Ellis en Bernie in het Belgisch Park centraal.

Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier, jong en smoorverliefd in oorlogstijd. Tot Ellis gezin besluit onder te duiken en zij en Bernie afscheid moeten nemen. Voor hoe lang? Dat weten ze niet. Of hun huizen er na de oorlog nog zullen staan? Ook niet. En dus besluiten ze na de oorlog af te spreken op dát ene bankje in het Belgisch park: ‘hun bankje’ aan het Belgischeplein. Op een dinsdagmiddag om 16.00 uur. En tot die tijd zullen ze beide een dagboek bijhouden.


Op 4 en 5 mei 2022 reconstrueerden zeven Haagse jongeren dit liefdesverhaal. Samen volgden ze het pad van Ellis en Bernie door Europa. Van het bankje in Den Haag naar onderduikadressen in Utrecht en Amsterdam. Naar de uitgestrekte heide bij Bennekom en met de trein door Duitsland heen, richting Polen. De dagboeken van Ellis en Bernie reisden mee.

Hun onderzoek en de reis zijn vastgelegd op film en schrift en komen nu samen in een theatervoorstelling. Het programma in Theater aan het Spui start om 19.50 uur, zodat in de theaterzaal op een scherm de herdenking gevolgd kan worden en de twee minuten stilte in acht genomen kunnen worden. Direct aansluitend begint het programma. Ook op vrijdag 5 mei zal het stuk twee keer worden gespeeld. Voor meer informatie, kaarten en het hele programma: www.hnt.nl/vrijheid.