Afbeelding
Foto: Eloi Stichelbaut/ Polaryse/ Tara Ocean Foundation

Schoener Tara gespot in de haven

Afgelopen week lag er een heel bijzonder zeilschip in de haven van Scheveningen: de schoener Tara. Dit is een Frans onderzoeksschip van de Tara Ocean Foundation.

De schoener was op doorreis naar Amsterdam waar ze afgelopen weekend bij Het Scheepvaartmuseum aanmeerde. Het schip is bezig met een wetenschappelijke expeditie om de biodiversiteit van de Europese kust te onderzoeken. Deze expeditie duurt twee jaar, waarin een afstand van in totaal 13.780 nautische mijl (25.520 kilometer) zal worden afgelegd.

Het onderzoek is onderdeel van het TREC-programma (TRaversing European Coastlines) van het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie ( EMBL). Begin april is het onderzoek gestart in Frankrijk. De komende maanden zeilt de schoener richting de Scandinavische landen, om vervolgens via het Verenigd Koninkrijk weer richting het zuiden te varen. Tijdens de expeditie doet ze diverse Europese (haven)steden aan, waar gasten aan boord kunnen komen om meer te leren over de missie van alweer haar dertiende expeditie. Zo ook afgelopen weekend bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De wetenschappers vertelden bezoekers dat ze voor het eerst gaan onderzoeken hoe de interactie tussen land en zee is, tussen de twee ecosystemen. Daarnaast gaat het onderzoek zich richten op menselijke activiteiten en hoe deze het kwetsbare ecosysteem beïnvloeden. Volg de gehele expeditie via de website:
www.fondationtaraocean.org.