Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheveningen na 1950 centraal in nieuw verzamelalbum

Na het grote succes van het verzamelalbum ‘Historisch Scheveningen’ uit 2021 kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. De Vrienden van Muzee Scheveningen, de Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen en Jumbo Koornneef Aan de Haven hebben de handen wederom ineen geslagen en presenteren vanaf woensdag 10 mei het tweede verzamelalbum ‘Historisch Scheveningen’. In dit vervolgalbum staat Scheveningen vanaf 1950 centraal.

Piet Taal, Sjaak Boone en Evert de Niet waren ditmaal verantwoordelijk voor het samenstellen van het verzamelalbum. Het bleek een moeilijkere taak te zijn dan bij het vorige album. “Omdat alle foto’s die we nu gebruikten jonger zijn dan 70 jaar, zijn we gebonden aan het auteursrecht. We moesten dus van elke foto de goedkeuring hebben van de rechthebbende en hier en daar moesten we ook de rechten afkopen”, legt Sjaak uit. “We hebben ook veel foto’s uit eigen archieven kunnen gebruiken, maar met 175 foto’s in totaal was dit natuurlijk niet altijd mogelijk.”


In november 2022 werd de eerste vergadering voor het tweede verzamelalbum belegd. “Daarna zijn we meteen aan de slag gegaan om het beeldmateriaal uit te zoeken”, vertelt Evert. “Uiteindelijk hadden we meer dan 200 foto’s, maar dat moesten we uiteindelijk terugbrengen naar 175. Er moesten immers ook nog teksten bij.”
De samenstellers zaten bij de start van het verzamelalbum nog op twee sporen. “We hadden ons in het begin heel erg gefocust om beeldmateriaal per wijk te verzamelen, maar het bleek erg moeilijk om dat op een logische manier in een historisch perspectief te plaatsen. Daarom zijn we overgestapt op hoofstukken met verschillende thema’s met als rode draad het ‘Plan voor Wederopbouw van Scheveningen’ van professor Herman Rosse. Dit plan, dat tijdens de bezetting was gemaakt en werd gepubliceerd in 1945, was zijn tijd ver vooruit. Veel in het plan ontworpen gebouwen en instellingen werden jaren later pas gerealiseerd en niet altijd op de plaats die de ontwerper daarvoor had bestemd”, weet Sjaak.


In hoofdstukken zoals Wonen, Werken, Badplaats, Haven, Cultuur en Erfgoed word je meegenomen in de ontwikkelingen en veranderingen die Scheveningen vanaf 1950 tot nu heeft meegemaakt. De drie mannen schreven voor elk hoofdstuk een inleiding en ook kreeg elke foto een bijschrift. Evert: “Dat heeft denk ik nog de meeste tijd gekost, maar we konden elkaar gelukkig goed aanvullen. Wat de één niet helemaal meer wist, kon de ander wel vertellen.”


Op vrijdag 5 mei aanstaande wordt het allereerste exemplaar van de tweede editie van het verzamelalbum ‘Historisch Scheveningen’ overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen. Uiteraard gebeurd dit op Scheveningse wijze. "We houden een klein officieel momentje en mijn vrouw Rietje zal het eerste exemplaar aan de burgemeester overhandigen, in dracht die gedragen werd tijdens de landing van de Prins op 30 november 1813 - zoals ze onlangs ook op de postzegel stond", knipoogt Piet. 


Vanaf woensdag 10 mei is het verzamelalbum bij Jumbo Koornneef Aan de Haven gratis verkrijgbaar. De bijbehorende plaatjes kunnen gespaard worden. Bij elke 10 euro aan boodschappen krijg je een pakketje met plaatjes. De actie loopt tot en met 25 juni.



Tekst: Jill van Calsteren

Afbeelding