Afbeelding
Foto: PR

Koning van de poon, barbereintje of zeebarbeel?

Elke maand zet het Visbureau, ter verbetering van de kennis over, en de waardering voor vis en visproducten uit het Nederlands visaanbod, een andere vissoort in het zonnetje. Dit jaar zal De Scheveninger deze vissen ook elke maand een plekje geven. De vis van de maand mei - ook wel ‘de koning van de poon’ genoemd, ondanks dat ze geen familie zijn - is mul.

Er bestaan naast deze benaming nog een aantal andere volksnamen voor de mul, zoals: koning van de haring, keuninkje, zeekoning, barbeel (ook de naam van een zoetwatervis), gestreepte zeebarbeel en barbereintje. In de Latijnse literatuur bestaan er veel anekdotes over de mul, vooral over de dolle vreugde van de Romeinen als het om grote exemplaren ging. In de tijd van de Romeinen stelde men bij feestelijkheden graag een bokaal met een levende mul ten toon. De gasten konden dan genieten van de kleurwisselingen van het diertje.


Biologie

De mul is een vis van gemiddeld 25 centimeter, maar kan een lengte van meer dan 40 centimeter en een gewicht van maximaal één kilo bereiken. Op de kop en het lijf is de vis roze-rood en zijn ogen staan opvallend hoog onder een steil aflopend voorhoofd. Mul is verder herkenbaar aan zijn twee baarddraden en twee rugvinnen met zeven à acht stekels op de eerste rugvin en één stekel en zeven à acht vinstralen in de tweede rugvin. Kenmerkend is ook een bruinrode lengtestreep die loopt van het oog naar de staart met daaronder drie gele lengtestrepen.


Mul leeft in scholen op de zeebodem, meestal tussen de vijf en 60 meter diep, zowel op stenige bodems als op zand en modder. De vis voedt zich met bodemorganismen zoals garnalen, borstelwormen, weekdieren en op de bodem levende kleine visjes - die met behulp van de gevoelige baarddraden kunnen worden opgespoord. De rode mul wordt behalve in de Middellandse Zee ook richting het noorden aangetroffen, tot bij Engeland, Ierland en zelfs tot het zuiden van Noorwegen, maar is alleen ’s zomers in deze noordelijke gebieden te vinden.


Visserij

Mul verscheen zo’n twintig jaar geleden ook alleen in de zomermaanden op de Nederlandse visafslagen, maar wegens de stijgende temperatuur van de Noordzee en het rijke voedselaanbod, zwemt hij steeds vaker en langer in het zuidelijke deel van de Noordzee. Inmiddels is de vis dan ook niet meer weg te denken uit het Nederlandse visaanbod. Vandaag de dag is de mul een belangrijke soort die aangevoerd wordt door de gemengde visserij van de sleepnetvissersvloot (waarbij niet gericht op één soort wordt gevist). Voor een aantal Nederlandse schepen, met name de twinrigvissers en flyshoot visserij, is de mul (naast de poon en inktvis) een van de belangrijkste vangsten. Mul is een niet-gequoteerde soort.


Consumptie

Het vlees van Mul smaakt delicaat en doordat het stevig is en matig vet, is het een uitstekende vis voor op de barbecue. Mul wordt soms in filet verkocht, al kun je deze vis ook vrij eenvoudig zelf schoonmaken voor bereiding. Wat dacht je van een gebakken mulfilet met sesam, limoen en sojasaus? Kijk voor dit recept en meer inspiratie voor heerlijke recepten met Mul of andere vissoorten op de website:
www.visrecepten.nl