Afbeelding
Foto: PR

Jaarlijkse Lintjesregen daalt ook neer in Scheveningen

Algemeen

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse lintjesregen, traditiegetrouw weer een aantal bijzondere mensen uit onze stad verrast met een Koninklijke onderscheiding, vanuit theater Diligentia op het Lange Voorhout. Onder de 35 gegadigden waren ook een aantal mensen die zich vol passie belangeloos inzetten voor activiteiten en verbeteringen in stadsdeel Scheveningen.

Een grote verrassing was de onderscheiding voor Riet van Beveren. Samen met de kookploeg verzorgde al 17.500 viergangen-maaltijden voor alleenstaande ouderen. Op te eten in de Wijkwinkel aan de Gentsestraat, af te halen of thuisbezorgd. Zo mogelijk gemaakt met groenten uit de wijktuin, die Riet zelf beheert. In die Wijkwinkel coördineert ze alle activiteiten: van AED-cursus, klaverjassen en tekenles, tot yoga en taalles. Ze is daarbij al elf jaar secretaris van de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen, zeven jaar van de Gezamenlijke Scheveningse Bewonersorganisaties, coördinator van de buurtinterventie en lid van de werkgroep overlast op Scheveningen. Burgemeester Jan van Zanen toonde zich onder de indruk en onderscheidde haar in naam van de Koning als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bart Michiel Dura werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als vanaf zijn vijftiende zet hij zich in als vrijwilliger en naast zijn werkzaamheden als directeur van een investeringsmaatschappij, waarbij hij graag kiest voor werk met een maatschappelijke impact, was hij ook medeoprichter, penningmeester en voorzitter van de Scheveningsche Roeivereniging. Hij gaf daar speciaal aandacht aan het coachen van jongeren die het om allerlei redenen lastig hebben.

Jacques Kuiper is al twintig jaar technisch adviseur en later technisch bestuurslid van de VVE Duttendel II. Met Duttendel I en III vormen de flats een gemeentelijk monument, een reeks gebouwen in een prachtig park. Voor het behoud en onderhoud daarvan is er de parkvereniging. In de bijbehorende parkcommissie waakt Kuiper over de schoonheid van het park en een zorgvuldige besteding van de middelen. Maar zijn grootste kwaliteit ligt in de technische adviezen. Hij is zeer gewaardeerd, ook omdat hij zich inzet voor de lastige operatie om een monumentaal complex duurzaam en energievriendelijk te maken. Kuiper wordt gezien als ‘een rots in de branding’. Daarom werd hij onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Michel Meissen kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ‘voor al zijn historisch werk’. Want hij schreef veel, onder andere boeken over historische figuren uit onze vaderlandse geschiedenis. Over koning Willem I, Willem II en Willem III; over de vrouwen van Willem van Oranje, over Simon Stevin en Spinoza, over Erasmus, over Johan van Oldenbarnevelt en Hugo de Groot. En daaruit kwamen monologen en toneelstukken voort, die bijzonder in de smaak vielen bij het publiek. Hij richtte de stichting ‘Het Portret Speekt’ en later de stichting ‘Historisch Theater’ op. “Een bevlogen woordkunstenaar, dichter en schrijver”, zo zei burgemeester Van Zanen.

Jan Spek werd gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Spek ontving als manager van de Houtrusthallen niet alleen beroemdheden, onder wie Paus Johannes Paulus II. Hij was toen ook al vrijwilliger in de haven, als coördinator en uitvoerder bij de Stichting Vlaggetjesdag. En bij de Stichting North Sea Regatta waar hij leiding gaf aan alle logistieke en facilitaire onderdelen van het evenement. Daarbij is hij sinds 1995 nauw betrokken bij de Stichting Meeuwen en Makrelen Loop, nu als voorzitter. Die aanspreekpunt is, maar ook vergunningen regelt, de route uitzet en sponsoren werft. “Een voorzitter die de mensen weet te inspireren en motiveren. Altijd”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

De lintjesregen vindt zoals gebruikelijk plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van Koning Willem Alexander, op 26 april. In heel Nederland worden mensen gedecoreerd die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor onze samenleving.