Nieuwe VN-zaal in Museon-Omniversum geopend

Nieuwe VN-zaal in Museon geopend

Op vrijdag 21 april werd de nieuwe VN-zaal in het Museon-Omniversum geopend door Mariëlle Vavier, wethouder Internationaal. Voorafgaand aan de opening vond er een paneldiscussie plaats onder leiding van moderator Hajar Yagkoubi, voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger. De wethouder, Fenna Timsi, VN-jongerenvertegenwoordiger en Jamie Holton, UN Global Compact Network Netherlands, deelden hun visie over het belang en de uitdagingen van de Verenigde Naties.

De wereld telt bijna 200 landen. Grote en kleine, machtige en zwakke, arme en rijke, democratieën en dictaturen. Er is één plek waar bijna al die landen met elkaar om tafel zitten: de Verenigde Naties (VN). Hier praten landen over de wereldproblematiek die landsgrenzen overstijgt. De VN zijn geboren uit idealisme. Maar met alleen idealen verander je de wereld niet. Er zijn landen nodig die niet alleen met hun eigen belangen en macht bezig zijn maar met andere landen willen samenwerken aan een gezondere, eerlijkere en veiligere wereld. Deze boodschap verdient een plek in de Internationale Stad van Vrede en Recht. Bij Museon-Omniversum, midden in de Internationale Zone en met een programmering rond de Agenda 2030 van de VN.

In de VN-zaal ligt de focus op concrete projecten en ervaringen van mensen van en met de VN. Met oog voor wat goed gaat, maar ook wat minder goed gaat, aan de hand van de vijf werkgebieden van de VN: vrede en veiligheid, humanitaire hulp, mensenrechten, internationaal recht en duurzame ontwikkeling en klimaatactie. Het doel is om deze grote thema's dichtbij de jongeren en volwassenen te brengen op een toegankelijke manier.