Afbeelding
Foto: PR

Succesvolle lancering actieprogramma 'Ouder worden voor beginners'

Woensdag 12 april vond de kick-off plaats van het actieprogramma ScheveningenNoord ‘Ouder worden voor beginners’. Buurtbewoners en (zorg)professionals presenteerden activiteiten en initiatieven om samen te bouwen aan een woon- en leefomgeving waar het prettig is oud(er) te worden.

Het actieprogramma ‘ouder worden voor beginners’ is een mijlpaal in het project ‘Gezond & Vitaal Oud(er) worden op Scheveningen-Noord’. Dit project werd in 2019 werd geïnitieerd vanuit diverse buurt- en zorgorganisaties: Thuis in de Buurt, Respect, Saffier, Cardia, de Scheveningse Huisartsencoöperatie en Reos (Lijn1). Bewoners en professionals werken hierin samen aan een buurt waar mensen elkaar helpen en waar, als het nodig is, ondersteuning is van zorgprofessionals, mantelzorgers en/of vrijwilligers. ‘Positieve Gezondheid’ is het uitgangspunt, waarbij veerkracht en eigen regie centraal staan. Na een actieonderzoek naar wat nodig is om positief oud(er) te worden, nu dan de lancering van het actieprogramma ‘Ouder worden voor beginners’: een meerjarenplan dat vragen, ideeën en behoeften uit het actieonderzoek vertaalt in activiteiten, bijeenkomsten en ontmoetingen om dromen en wensen te realiseren.

Ria Roelands, buurtbewoonster en lid van het kernteam van Thuis in de Buurt, heette de aanwezigen van harte welkom. Thuis in de Buurt zet zich als groep betrokken en enthousiaste buurtbewoners in voor een gezamenlijke droom om van Noordelijk Scheveningen weer een krachtige buurtgemeenschap te maken. Daphne Metaal, adviseur bij Reos, schetste hoe het in 2019 gestarte initiatief zich als co-creatie ontwikkelde van idee tot actie(s). Kunstenaar Maarten Bel luisterde de bijeenkomst op met een talentenveiling. Op deze creatieve veiling kwamen vraag en aanbod op diverse thema’s bij elkaar. In de verschillende Talent-Loketten zoals ‘Eten en drinken’, ‘Handige Harrie(te)’, ‘Sport en beweging’ of ‘Liefde en aandacht’ kon iedereen zijn of haar aanbod of behoefte opgeven. Dat leidde al direct tot mooie verbindingen en contacten.

De eerste vervolgbijeenkomst onder de noemer 'Ouder worden voor beginners' is op woensdag 10 mei, vanaf 14.00 uur, met als thema: zorg en ondersteuning thuis.