Afbeelding
Foto: PR

Motie voor herbouw reddinghuisje verworpen

Het voormalig KNRM-reddinghuis aan de Visafslagweg staat op het punt om tegen de vlakte te gaan. In de herontwikkelingsplannen voor het Noordelijk Havenhoofd, is geen plek voor het oude gebouwtje. Hoewel de plannen er al langere tijd liggen, is er de afgelopen maanden steeds meer om te doen. Zowel architecten, erfgoedvereniging Heemschut, bewoners én verschillende partijen, proberen het reddinghuisje uit 1938 van de sloop te redden.

"De KNRM is van grote betekenis voor de veiligheid op zee en binnen de gemeenschap op Scheveningen", stellen ruim twintig Haagse architecten, die een oproep tot behoud van het huisje tekenden. "De openbare ruimte heeft veel te winnen bij het zichtbaar houden van de lange geschiedenis van Scheveningen. Voor de bewoners voorkomt het de vervreemding van hun eigen dorp en betekent het erkenning van de inspanningen van de oudere generaties", schrijven zij.

Om diezelfde reden is Peter Koudstaal een petitie gestart om het huisje te behouden. Ook hij merkt dat de sloop van het gebouw veel Scheveningers aan het hart gaat. De petitie is dan ook al ruim 1.900 keer ondertekend. Maar ondertussen is het symbolische hart, de ‘eerste steen’ van het huisje, al uit de muur gehaald, om zoals afgesproken, met een paar andere elementen bewaard te worden.

Afgelopen donderdag werd een motie van de SP, Partij voor de Dieren en Hart voor Den Haag, genaamd 'Maak herbouw van het reddinghuisje mogelijk' afgewezen door de raad met 19 stemmen voor en 25 tegen. In de motie werd gevraagd om het gehele gebouw te behouden. Ook erfgoedvereniging heeft de gemeente verzocht het gebouwtje te behouden. "Doodzonde als dit verdwijnt", aldus Anneke Gouw van Heemschut. "Dit is het eerste stenen reddinghuis van Nederland."

Zie ook: reddingshuisje.petities.nl.