Afbeelding
Foto: Dick Teske

Oranje boven tijdens Koningsdag

Aanstaande donderdag is het 27 april en dus wordt dan Koningsdag gevierd. De traditie van de koninklijke feestdag gaat alweer flink wat jaren terug. De feestdag ontstond in 1885. Het heette toen Prinsessedag en werd gevierd op 31 augustus, de verjaardag van prinses Wilhelmina. Tussen 1891 en 2013 heette de dag Koninginnedag. En sinds de kroning van Koning Willem Alexander in 2013 vieren we Koningsdag.

Naast de nodige feestjes en veel oranje staat Koningsdag vooral bekend om de vrijmarkten die overal gehouden worden. We zetten er een paar op een rij:


Belgisch Park

In de straten rondom het Belgischeplein kan weer zoals vanouds gestruind worden langs velen kleedjes en tafels met spulletjes op de vrijmarkt. Het Belgischeplein zelf is zoals vanouds weer het domein van Scouting Sint Jorisgroep 5 voor het jaarlijkse Koningsdag Tivoli-feest.

De Oranjecommissie van de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen (BNS) en Scouting Sint Jorisgroep 5 hebben wederom de handen ineen geslagen om een fantastisch feest te organiseren voor jong en oud. Het plein biedt een gevarieerd aanbod aan lekkernijen, zoals koffie van een barista, smoothies, suikerspinnen, donuts, ijs, poffertjes, taarten en marshmallows. Voor de hartige trek zijn er onder andere broodjes haring en diverse foodtrucks aanwezig. Ook aan de jongste feestgangers is gedacht. Er zijn tal van activiteiten georganiseerd zoals schminken, glittertattoos, creatieve knutsels en zelfs scheikundige proefjes van professor Stinkhaar! Voor wie zich wil uiten op het open podium is er de mogelijkheid om op te treden in zang, dans of muziek. Wil je jouw danstalent ontwikkelen? Volg dan de workshop onder leiding van een ervaren dansjuf. Kinderen kunnen ook hun energie kwijt op een springkussen of uitdagende stormbaan. Om het feest op het plein compleet te maken, zal DJ Bas zorgen voor de muzikale omlijsting. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een gezellig terras op het plein aanwezig.


Frederik Hendriklaan

Of het met de weersverwachtingen weer zo druk wordt als vanouds kunnen ze natuurlijk niet voorspellen op de Frederik
Hendriklaan, maar de organisatie houdt met alle scenario’s rekening. De ervaring leert dat de meeste verkopers op De Fred zich niet laten kisten door een beetje regen en kou. Wil je hier een goed plekje bemachtigen? Wees er dan vroeg bij. Volgens de spelregels kun je tussen 7.00 en 16.00 uur je spulletjes verkopen op de vrijmarkt. Benieuwd naar alle spelregels, waar je rekening mee dient te houden? Lees deze terug op onder meer de socials van De Fred.

Natuurlijk is ook de Koningskermis weer aanwezig op het Frederik Hendrikplein om het feestgedruis compleet te maken.


Keizerstraat 

Ondanks alle werkzaamheden wordt er tijdens Koningsdag gewoon weer een feestje gebouwd in de Keizerstraat. Er is een vrijmarkt speciaal voor kinderen. Het leukste kleedje, tafeltje of kraampje maakt kans op een mooie prijs. Alle kinderen op de vrijmarkt krijgen sowieso een ijsje en een gratis suikerspin. Er is live muziek op diverse plekken in de straat en winkeliers hebben speciale Koningsdag aanbiedingen.


Op het plein van Het Kompas, aan de Keizerstraat 177, vindt de traditionele Koningsmarkt plaats. In het Ontmoetingscentrum bent u welkom voor een gesprek met gratis koffie. Er is ook gebak te koop en bakjes fruit. Op het plein en in de kringloopwinkel is een markt met decoratie, kleding, speelgoed, boeken en huishoudelijke artikelen. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur.