Afbeelding
Foto: Dick Teske

Archeologisch onderzoek rond Oude Kerk gaat door

Algemeen

Archeologen zijn sinds eind maart druk bezig in de Keizerstraat, nadat er bij de aanleg van een infiltratiesysteem om wateroverlast tegen te gaan, diverse menselijke resten van oude begravingen gevonden zijn.

Hoewel de kerkmuur sinds begin 1700 op ongeveer dezelfde locatie is gebleven, is onbekend hoe de situatie voor die tijd eruit zag. In de sleuf voor de werkzaamheden aan het infiltratiesysteem is op circa 20 meter ten zuiden van de Oude Kerk een west-oost georiƫnteerde muur aangetroffen, vermoedelijk de oude zuidelijke begrenzing van het kerkhof. Ten noorden van deze muur worden graven aangetroffen, ten zuiden ervan niet. Deze oude muur is opgetrokken uit bakstenen en volgt de achtergevel van Keizerstraat 10, het huis gelegen pal aan de kerktuin.

Binnen deze oude ommuring van het kerkhof zijn nu tientallen graven aangetroffen. Mogelijk zijn ze al te dateren vanaf het eind van de 15de eeuw, maar waarschijnlijk gaat het vooral om graven uit de 16de en 17de eeuw. De graven liggen gestapeld, tot drie lagen op elkaar, en ze zijn zonder uitzondering west-oost georiƫnteerd, met de voeten naar het oosten conform de Christelijke traditie. Het merendeel is niet eerder geroerd door bijvoorbeeld het ruimen van het kerkhof of de recentere aanleg van het riool in de Keizerstraat. Tijdens het onderzoek zijn zowel mannen als vrouwen herkend. Ook opvallend is het aanzienlijke aantal kindergraven. Alle skeletten die worden aangetroffen tijdens het archeologisch onderzoek worden zorgvuldig vrij gelegd, in 3D gedocumenteerd en vervolgens verzameld.

Niet alleen het kerkhof is onderwerp van het archeologisch onderzoek. Er worden ook resten aangetroffen van oude bebouwing en straatniveaus. Verder liggen buiten de muur van het kerkhof afvalkuilen, gevuld met vooral visresten. Al deze sporen worden uiteraard ook gedocumenteerd.