Afbeelding
Foto: PR

Partijen stellen vragen over herinrichting Tesselseplein

Algemeen

Er is veel te doen rondom de herinrichting van het Tesselseplein. Onderdeel van de herinrichting is de plaatsing van perkjes op het plein. Deze perkjes zijn te groot uitgevallen naar de wens van bewoners, die op sociale media uitvoerig van zich laten horen. Hart voor Den Haag, de SP en de ChristenUnie/SGP zullen daarom schriftelijke vragen stellen aan het college.

“Met vergroening is op zich niks mis, dat vinden de bewoners van het plein ook niet het probleem. Leuk zelfs”, zegt Hart voor Den Haag-raadslid Coen Bom. “Maar de tuinen zijn zó groot gemaakt dat je met een kinderwagen, rollator of boodschappenkarretje op sommige plekken niet meer kunt komen en omdat de boodschappen nu alleen vanaf de straatkant kunnen worden ingeladen in de auto’s, zorgt het ook nog eens voor gevaarlijke situaties.”

Rond de perkjes is momenteel een heel eenvoudig hekwerk geplaatst in de vorm van houten paaltjes, die zijn verbonden met ijzerdraad. Dit hekwerk is tijdelijk en moet de opkomende begroeiing beschermen tegen bijvoorbeeld honden. “Het hekwerk ziet er armetierig uit en biedt bovendien ruimte aan honden om er onderdoor te kruipen, terwijl het idee juist is dat in de perkjes hoge planten komen die minder aantrekkelijk zijn voor honden”, aldus raadslid Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP. Ook is het onduidelijk hoe lang het tijdelijke hekwerk er precies zal staan.

Bewoner Marcel heeft voor en tijdens de werkzaamheden al bij de gemeente aangegeven dat de herinrichting niet goed zou uitpakken. “Maar men luistert niet. Het antwoord van de gemeente: ‘geef het een kans’, dat is een ander woord voor: we gaan helemaal niks veranderen.” Coen Bom stoort zich vooral aan de handelswijze en gebrek aan flexibiliteit: “Er zijn nu situaties die zijn overduidelijk ondoordacht. Een lantaarnpaal die midden op de smalle stoep staat, je komt er niet langs met een rollator of kinderwagen. Als de tuintjes twee meter vanaf de stoep waren begonnen, was er al veel gewonnen. Ik roep de gemeente op om die aanpassing alsnog te doen.”

Lesley Arp, raadslid van de SP, valt bij. “Uit reacties van wijkbewoners blijkt bovendien dat er zorgen zijn dat de perkjes strategisch zouden zijn geplaatst om evenementen op het Tesselseplein, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, onmogelijk te maken. De gemeente moet deze zorgen wegnemen, door aan te geven dat de herinrichting geen invloed zal hebben op het verlenen van evenementenvergunningen.”