Extra geld voor verbeteren leefbaarheid Duindorp

Het stadsbestuur investeert de komende jaren 8,7 miljoen euro extra om de leefbaarheid in vier specifieke actiegebieden verder te verbeteren. De eerste resultaten van de extra inzet zijn hoopgevend. Daarom zet de gemeente de aanpak voort.

De stad biedt inwoners veel kansen, maar nog niet iedereen profiteert daarvan. In sommige stadswijken staat de leefbaarheid onder druk, door zaken als achterstallig onderhoud, overbewoning, afval, onveiligheid en de kwetsbare sociale positie van inwoners. Om ervoor te zorgen dat de stad tegen een stootje kan, werkt de gemeente samen met bewoners, ondernemers en wijkpartners aan een leefbare, schone en veilige stad met gelijke kansen voor iedereen.

Door de complexe uitdagingen in de vier actiegebieden, is twee jaar geleden gestart met de ‘Aanpak Prioritaire Gebieden', waarin de gemeente extra inzet op de verbetering van de leefbaarheid in deze wijken. De inzet in de jaren daarvoor leidde weliswaar tot tijdelijke verlichting, maar niet tot structureel en duurzaam herstel. Met extra en gecoördineerde inzet pakt de gemeente de oorzaken van een sterk verminderde leefbaarheid en veiligheid aan.

Duindorp is één van de vier gebieden waarvoor de gemeente extra geld heeft vrijgemaakt om de leefbaarheid te verbeteren. Die aanpak in de afgelopen jaren heeft inmiddels tot de eerste concrete en zichtbare resultaten geleid, aldus de gemeente. Zo vertonen kinderen meer gewenst gedrag door inzet van de methode Positive Behaviour Support (PBS), zetten meer bewoners zich actief in voor de wijk, is de overlast op straat verminderd door de opening van een activiteiten- en ontmoetingsplek voor 17+ jongeren en is de gemeente meer zichtbaar en benaderbaar, onder andere via het inloopspreekuur ‘Duindorps bakkie'. Tot slot is om de openbare orde en veiligheid te verbeteren een integrale handhavingsactie gehouden.

Verschillende betrokkenen zeggen de eerste concrete resultaten van de aanpak in hun buurt ook echt te merken; bijvoorbeeld dat de straat schoner en veiliger is geworden, het verkeer rustiger en het winkelaanbod verbeterd. Maar kritisch geluid is er ook: velen vinden dat de communicatie en de organisatie van het participatieproces beter kunnen en moeten; zij pleiten voor meer transparantie bij de keuzes die de gemeente maakt en meer durf in het betrekken van bewoners. Er mag nog meer de verbinding worden gezocht tussen beleidswereld van de gemeente en de belevingswereld van bewoners en professionals.