Afbeelding
Foto: PR

Democratische school viert 15-jarig jubileum

De nieuwe school 'De Vrije Ruimte' ontstond 15 jaar geleden uit de behoefte aan een alternatief voor het reguliere onderwijs in Nederland. De Vrije Ruimte is een plek waar kinderen de vrije ruimte krijgen om zich naar hun behoefte te ontwikkelen.

Voor een steeds groter wordende groep kinderen blijkt de democratische school aan de Stadhouderslaan van essentieel belang. Voor vrije, creatieve denkers, voelers en doeners die moeite hebben met het volgen van opgelegde structuren. Er zitten 86 leerlingen op deze democratische school voor basis- en voortgezet onderwijs op mavo, havo en vwo niveau. Leerlingen kiezen zelf hun lessen. Deze vinden plaats op ongedwongen - maar niet vrijblijvende - wijze in kleine groepen, waardoor elke leerling persoonlijk aandacht geniet.
Directeur Marty Smit: "In het democratische onderwijs ontwikkelen kinderen zich in vrijheid en gelijkwaardigheid. Dat betekent dat leerlingen zelfgestuurd leren en mee kunnen beslissen over de invulling van de leeromgeving. Plant een zaadje, voed het naar behoefte en aanschouw de kracht van natuurlijke groei. De kunst zit ‘m in het aanvoelen van die specifieke behoefte en hoe je die voedt. Dat is wat De Vrije Ruimte doet!” Er is een grote mate van betrokkenheid bij het reilen en zeilen van De Vrije Ruimte. Volgens de sociocratische bestuursvorm wordt de school bestuurd door docenten, leerlingen en ouders samen.


"Aankomende zomer wordt het jubileum groots gevierd met een feestweek van 30 mei tot en met 2 juni. Vrijdagavond 2 juni is er een reünie voor iedereen die ooit betrokken is geweest bij de Vrije Ruimte. Dan zal ook een voorpublicatie van het boek over alumni van democratisch onderwijs ten doop worden gehouden”, aldus medeoprichter Claartje van der Grinten.