Afbeelding
Foto: Nico Mos

“We hebben vorig jaar echt een top seizoen gespeeld”

Ze begonnen allebei op jonge leeftijd met tennissen en spelen momenteel competitie bij HLTC Leimonias. Vorig jaar beleefden Timo (18) en Sep (16) de Visser een topjaar en speelden maar liefst zo’n 100 wedstrijden, onder andere voor de competitie en het Nederlands kampioenschap. Timo en Sep vertellen daar meer over.

De broers stellen zich eerst even voor. “Ik ben Sep de Visser en speel competitie bij HLTC Leimonias, nu zo’n zes, zeven jaar, nadat ik op jonge leeftijd begon bij HLTC de Metselaars." Zijn broer Timo de Visser zit op het VCL lyceum. "Ik speel al tennis vanaf mijn vierde jaar en ben, samen met mijn broertje, destijds naast het lidmaatschap van HLTC de Metselaars ook lid geworden van HLTC Leimonias, om er competitie te spelen." Over wie hun grote voorbeeld is zijn ze het maar deels eens: “Eerst was dat Federer en momenteel vind ik Nadal heel mooi om te zien”, vertelt Sep. Timo: “Bij mij was dat aanvankelijk ook Federer en nu zijn dat Djokovic en Alcarez."


Nederlandse kampioenschappen

Sep: “Het spelen op een hardcore baan vind ik op zich wel fijn. Maar ik heb eigenlijk ook wel weer heel veel zin in het gravelseizoen. Timo beaamt dat: “Ik vind het sowieso lekkerder om op een buitenbaan te spelen. Je bent niet perse sneller op gravel, maar je kunt natuurlijk wel (door)glijden. Je bent dan ook in principe sneller bij de bal en je kunt gewoon beter bewegen op gravel. Op hardcore banen schieten de ballen meer door en de baan is sneller. Buiten stuiteren de ballen iets meer op maar ben je afhankelijk van weersomstandigheden."


Timo en Sep komen in de competitie uit in de Heren Hoofdklasse bij Leimonias. “Spelers uit ons team zouden in het geval van blessures, kunnen invallen bij het eerste team, dat op eredivisie niveau uitkomt”. Timo: “Ik ben dan wel 18 jaar, maar ik heb vorig jaar nog wel in de jeugd mee mogen spelen. Alleen heb je niet veel jeugdtoernooien op niveau meer in de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar. Maar wel zijn er de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Je speelt buiten (NJK) en binnen (NOJK). Buiten speelden we op gravel en haalde ik de kwartfinale, in het dubbelspel behaalde ik met mijn dubbelpartner de halve finale. We hebben zelfs nog een matchpoint gehad om de finale te halen. Als je dan toch uitgeschakeld word is dat wel erg zuur, al konden onze tegenstanders echt wel goed tennissen."


In december werden de Nederlandse Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK) gespeeld, ook daar wist hij de kwartfinale in de singles te halen, maar verloor in drie sets van de uiteindelijke winnaar. "Met mijn dubbelpartner ben ik tweede geworden, we hebben de finale helaas in de derde set, een super tiebreak, verloren. Ook  Sep is actief geweest op de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. "Ik speelde afgelopen jaar nog in de categorie tot en met 16 jaar. Spelen op de binnenbaan, bij het NJOK, ging wel goed. Ik haalde daar met mijn dubbelpartner de halve finale. Maar de tegenstanders waren goed en we konden er vrede mee hebben dat we werden uitgeschakeld, al is dat nooit leuk natuurlijk, want je wilt gewoon (altijd) winnen. Ik heb vorig jaar echt heel veel wedstrijden gespeeld. Misschien wel zo’n honderd, inclusief de NJK/ NJOK wedstrijden", vertelt hij.

Timo: “Ik word dit jaar 19 jaar en kan dan dus niet meer met de jeugdkampioenschappen meespelen. Ik speel nu zoveel mogelijk wedstrijden voor de Nederlandse (senioren) Ranglijst, zodat ik hopelijk de komende jaren hoog genoeg sta op deze ranglijst om met het Nederlands Kampioenschap mee te kunnen spelen. Maar dat zal niet makkelijk worden, want er zijn veel sterke spelers. Maar al met al kunnen we terugkijkend wel stellen dat we een goed seizoen hebben gespeeld, sterker nog, het was voor ons een top seizoen.” Timo staat nu bij de seniorenranglijst op plaats 80 en zijn broer Sep staat ook op de lijst, op plek 170.


Toekomst

"Kijk, als je nu tennis op tv kijkt, denk je bij jezelf: daar wil ik ook op een dag graag staan. Iedere tennisser is er vroeg mee begonnen, anders haal je echt de top niet", vertellen de jongens. Timo en Sep trainen dan ook zo'n 20 uur per week. "Uiteraard hebben we ook (veel) huiswerk van school, maar juist dat trainen is dan een afleiding, om daarna weer met frisse moed verder aan je huiswerk te kunnen gaan”, sluiten de broers af.


Tekst: Nico Mos