Afbeelding
Foto: Dick Teske

YMCA Gospel Choir bestaat 40 jaar

Afgelopen zaterdag vierde het YMCA Gospel Choir haar 40-jarig jubileum met maar liefst twee concerten in theater De Nieuwe Regentes, waarin teruggeblikt werd op veertig jaar met hart en ziel zingen. De Scheveninger sprak met Maarten Pronk, koorlid van het eerste uur.

Dat het YMCA Gospel Choir een cultureel visitekaartje uit Scheveningen is, blijkt wel uit de twee volledig uitverkochte concerten in het knusse theater De Nieuwe Regentes. Na een warm welkom van een goedgebekt koorlid, ging het koor er met gestrekt been in, vol energie en passie. De dirigente hanteerde een strakke regie en de band zorgde voor een perfecte begeleiding. Het koor wisselde eigentijdse Amerikaanse gospel af met zowel rustige als uptempo nummers. Vooral de song ‘Yeah’ swingde de pan uit. Een gastoptreden werd verzorgd door twee leden van de bekende formatie The Bowery, die mooie inhoudelijke liedjes met een rauw randje zongen en speelden.


Historie

Ruim 40 jaar geleden, vlak voor de zomer van 1982, namen Wim (huidige voorzitter YMCA, red.) en Marian de Graaf het initiatief om een groep jongeren - in wat toen CJV Scheveningen heette - bij elkaar te krijgen. “Het doel was: een jongerenkoor oprichten”, begint Maarten zijn verhaal. “Op die eerste avond kozen de aanwezigen uit twee ‘stijlen’: wat meer gedragen, met orgel- en pianomuziek als begeleiding, of wat vlotter met elektrische gitaar als begeleiding. De keuze viel op de vlottere stijl. Na die zomer startte het koor. Er werd een dirigent gezocht en gevonden. Onder leiding van Pieter Schuurman Hess zongen ongeveer 20 enthousiaste jongeren hun eerste liederen. Rond de kerst was het eerste optreden. Het CJV jongerenkoor was geboren.”


In de eerste jaren zong het koor zowel Nederlands als Engels moderner kerkelijk repertoire. Gaandeweg, en na verschillende wisselingen van dirigenten, werd het koor een echt gospelkoor. Aan het eind van de jaren ’90 werd de naam gewijzigd in YMCA Gospel Choir. Maarten: “Onder leiding van Trea Kuijsten en Eli ’t Hart zetten wij een nieuwe muzikale lijn in. Black en contemporary gospel werd, en is, het repertoire van het koor. Rond het jaar 2000 kwam de muzikale leiding van het koor in handen van Rob Buis en werd de ingezette lijn doorgezet. Engelstalig, modern gospelrepertoire, begeleid door professionele musici. Het koor bleef optreden in kerken en kerkgemeenschappen op Scheveningen, in Den Haag en de regio.”


Inspiratie 

Al veertig jaar is de grote zaal van YMCA Scheveningen in de Keizerstraat de plek waar het gospelkoor oefent. Het koor zingt eigentijdse gospel- en ‘worship’-muziek en verwoordt daarmee het geloof dat veel koorleden inspireert. Maarten: “En dat raakt de inspiratiebron van YMCA Scheveningen: midden in de maatschappij proberen in woord en daad iets van het evangelie te tonen. Voor een optreden vragen we als koor God om een zegen over ons optreden. We vragen dan of wij onze luisteraars mogen raken. We weten en zien ook dat dat gebeurt. Overigens worden wijzelf regelmatig geraakt door wat we zingen. Woorden van geloof, hoop en liefde kunnen op allerlei momenten in je leven ineens een andere, diepere betekenis krijgen. Dat gebeurt bij koorleden, maar ook bij de bezoekers van een optreden. We zetten het leven in de tegenwoordige tijd, in het perspectief van een hoopvolle toekomst. Dat inspireert en motiveert ons al veertig jaar om de sterren van de hemel te zingen.”


Dirigent

Sinds 2022 is Diane Ranselaar de nieuwe dirigent van het YMCA Gospel Choir. Zij studeerde af aan het ArtEZ conservatorium en is fulltime koordirigent en zangeres. Maarten: “Naast haar vaste pop- en gospelkoren werkt Diane als vocal director voor theater- en tv-producties. Momenteel is ze werkzaam voor '14 de Musical'. Ook is Diane arrangeur en pianist en treedt ze op als solist. Zo is ze regelmatig op tv te zien en te gast bij orkesten in binnen- en buitenland. Zij begeleidt ons op de piano en tijdens optredens kunnen we rekenen op twee gitaristen en een drummer.” 

Op dit moment heeft het koor ongeveer 50 leden. Maarten: “Nieuwe leden zijn altijd welkom, alhoewel we op dit moment royaal voorzien zijn van sopranen. Wie wil aansluiten komt een of twee avonden luisteren en meezingen en kan, als het bevalt, een stemtest doen.”


Wie meer wil weten over dit bijzondere koor, kan terecht op de website:
www.ymcagospelchoir.nl of de socials.


Tekst: Alexander Serban

Afbeelding