Oorlogsverhalen delen op Verhalendag

Op 4 april werd in Madurodam met de Verhalendag het jaarlijkse startsein gegeven in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking op 4 mei. Tijdens de speciale Verhalendag vertelden jong en oud persoonlijke (familie) oorlogsverhalen van vroeger en nu. 

Om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden, is het belangrijker dan ooit om, nu het nog kan, met elkaar in gesprek te gaan. Het thema ‘niet mijn oorlog, wel mijn vrijheid’ werd pijnlijk duidelijk toen de 14-jarige Oekraïense Pasha vertelde over zijn ervaringen met het vluchten naar Nederland. De ruim 300 aanwezige kinderen waren onder de indruk van de verhalen van onder meer oud-nieuwslezeres Debby Petter samen met kleinzoon Sam, Luitenant-Generaal Martin Wijnen en oud-militair en veteraan Joe Tennessee. Ook voerden kinderen een zelfgemaakte toneelvertaling van het oorlogsverhaal van Max van Trommel (1932) op, wat hem zichtbaar emotioneerde. 

De aanwezige kinderen gaan de komende tijd aan de slag met het onderwerp. Hiertoe werd het eerste lespakket ‘Herdenken' overhandigd aan Staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat. Met dit lespakket leren kinderen uit groep 7 en 8 wat herdenken is, wat het voor hen betekent, hoe ze kunnen herdenken en welke rituelen en tradities daarbij een rol spelen. Naar verwachting komen er rond de 6.000 kinderen samen tijdens de Nationale Kinderherdenking op 4 mei in Madurodam, om stil te staan bij hun vrijheid.