Afbeelding
Foto: H.W. Mesdag

Nieuwe vondsten in Scheveningse werken Mesdag

Vorige week is de tentoonstelling ‘Samen in de schijnwerpers – De Mesdags in hun museum’ geopend in De Mesdag Collectie. Voor de tentoonstelling zijn enkele schilderijen van de Mesdags gerestaureerd en daarbij kwamen een aantal interessante bevindingen naar voren.

In 2023 is het 120 jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909) hun fraaie collectie aan de Staat der Nederlanden schonken. Als eerbetoon zijn nu alle werken van de Mesdags uit de collectie in hun eigen museum te zien.

Een leven lang bouwden Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten aan hun verzameling. In het museum voor eigentijdse kunst dat ze in 1887 aan de Laan van Meerdervoort openden, toonden ze het werk van vrienden, van kunstenaars die zij bewonderden én hun eigen werk. Dit eigen werk geeft inzicht in het leven van de Mesdags. De tentoonstelling laat daarnaast zien hoe de Mesdags zichzelf met hun persoonlijke tekeningen en schilderijen representeerden tussen Franse en Nederlandse kunstenaars van wie ze werken in hun verzameling hadden.

Voor de tentoonstelling zijn enkele schilderijen van de Mesdags gerestaureerd. Het uiterlijk van Hendrik Willems ‘Zomeravond te Scheveningen' veranderde spectaculair tijdens de restauratie, vooral door het afnemen van het oude vernis. De subtiele kleuren en penseelstreken waarmee Mesdag dit gouden uur vastlegde, komen nu weer helemaal tot hun recht. En tijdens de behandeling van Mesdags ‘Pinken op zee' ontdekte de restaurator penseelstreken die niet bij de voorstelling leken te horen. Een röntgenfoto toont aan dat er een portret onder de bovenste verflagen verborgen zit.


‘Samen in de schijnwerpers - De Mesdags in hun museum' is tot en met 9 juli aanstaande te zien in De Mesdag Collectie.