Afbeelding
Foto's: Dick Teske

Kunst kijken in het Statenkwartier

Op 15 en 16 april staat het Statenkwartier geheel in het teken van kunst, tijdens alweer de achtste editie van de befaamde Kunstroute in de wijk. Zowel professionele als amateurkunstenaars stellen hun huizen open voor publiek en laten hun nieuwste en mooiste werken zien. Voorzitter van Kunstenaars in het Statenkwartier Annick Craanen, vertelt meer over dit mooie initiatief.

Het is alweer vijftien jaar geleden dat een kleine groep kunstenaars uit het Statenkwartier het initiatief nam om te onderzoeken hoe het stond met de kunst in de wijk. Uit hun onderzoek bleek dat er door de jaren heen veel kunstenaars in de wijk zijn komen wonen of daar hun atelier hadden gevestigd. Zo ontstond het idee in 2008 om een kunstenaarsplatform op te richten in het Statenkwartier, om zo gezamenlijk hun werk over het voetlicht te brengen, elkaar te inspireren en kennis uit te wisselen. Het platform bestaat momenteel uit maar liefst 60 kunstenaars, werkzaam in allerlei disciplines.


Naast lezingen, exposities en workshops over technieken, organiseert Kunstenaars in het Statenkwartier ook tweejaarlijks de befaamde Kunstroute door de wijk. Dit jaar vindt de route plaats op 15 en 16 april van 12.00 tot 17.00 uur. Gedurende deze twee dagen stellen 32 kunstenaars op 26 verschillende plekken hun huizen en ateliers open voor publiek. De kunstenaars die meedoen, bestaan uit een mix van professionele en amateurkunstenaars, die zich hebben toegelegd op verschillende disciplines. “Er zijn niet alleen schilderwerken te bewonderen, maar bijvoorbeeld ook etsen, tekeningen, fotografie en andere drukwerken. Daarnaast zijn er ook driedimensionale werken te zien, zoals installaties, beeldhouw- en boetseerwerken. Ook is er ruimte voor toegepaste kunst, waaronder sieraden, leren tassen en andere handwerken. Het aanbod is zeer gevarieerd en de meeste kunstwerken zijn op deze twee dagen ook te koop”, legt voorzitter Annick Craanen uit.


Sociale impact

Zelf zit Annick inmiddels bijna tien jaar bij het kunstenaarsplatform. Inmiddels neemt zij ook alweer voor het vierde jaar de rol van voorzitter op zich. “Belangrijk van zo’n kunstenaarsgroepje is dat we ook lezingen en atelierbezoeken organiseren. Het heeft ook een grote sociale impact. Er ontstaan onderling mooie vriendschappen en je inspireert elkaar. Het leuke is dat de buurt er ook bij wordt betrokken, door bijvoorbeeld de kunstroute”, vertelt ze.


Al drie keer eerder deed zij zelf mee met de route. “Ik vond het heel leuk om mee te doen. Er komen allerlei mensen langs, je hoort commentaren op je werk en mensen zijn echt geïnteresseerd. Soms willen ze ook werken kopen, dat is ook heel leuk en motiverend om weer door te gaan. Sommige kunstenaars exposeren in een kamer of door het hele huis. Het ligt ook een beetje aan hoeveel werk ze hebben. Het is wel de bedoeling dat ze iedere keer nieuw werk kunnen presenteren, dus het is wel het idee dat je blijft produceren. Dat is best hard werken. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je maakt, hoe snel je werkt en de techniek die je gebruikt. Daarom doet niet iedereen elke editie mee.” Zelf zal ze ongeveer 15 nieuwe werken presenteren tijdens de komende kunstroute.


Kunstenaarschap

Annick is niet altijd kunstenaar geweest. “Het is nu ongeveer twintig jaar geleden dat ik serieus begonnen ben met schilderen”, vertelt ze. We hebben heel veel jaar in het buitenland gewoond, in verschillende landen. Pas 14 jaar geleden kwamen we definitief terug in Nederland. Toen heb ik vrij snel gehoord over de kunstenaarsgroep. Om lid te worden, moet je door een soort ballotagecommissie, die op bezoek komt en je werk komt bekijken. Daarna ben ik toegetreden."


"Ik heb het altijd leuk gevonden om te tekenen en schilderen. Maar vroeger had ik niet zoveel tijd, ik deed vooral ballet. Mijn man werkt bij buitenlandse zaken, dus we moesten elke drie à vier jaar verkassen, dus er was niet zoveel tijd. Toen kwamen we op een gegeven moment in Polen te wonen. Daar ben ik gestopt met het vertaalwerk dat ik deed. Daar heb ik een Poolse artiest ontmoet en samen met een aantal andere kunstenaars ben ik bij hem in de leer gegaan. Daar begon het eigenlijk allemaal. Daarna heb ik in verschillende landen leermeesters gehad."


Zelf maakt Annick schilderijen met verschillende formaten en uiteenlopende onderwerpen. “Ik werk altijd figuratief en ben vrij snel alleen maar met olieverf gaan schilderen. De thema’s waarmee ik werk, zijn zeer verschillend, ik heb een tijd veel stillevens gemaakt en veel portretten van familie. Maar toen we bijvoorbeeld in Stockholm woonden, deed ik veel landschappen, dat is namelijk een heel schilderachtige stad. Ook ballet, dat ik zeer lange tijd heb gedaan, is altijd een thema geweest. De laatste tijd ben ik geïnspireerd door de tijd die ik in Indonesië doorbracht, en schilder ik bijvoorbeeld wajangpoppen.”


Hoe werkt het?

In de wijdverspreide folder van de Kunstroute Statenkwartier staan alle locaties die meedoen dit jaar. Ook staan er voorbeelden in van het soort kunst dat per adres te zien zal zijn. Iedereen kan daardoor van tevoren zelf kijken waar ze heen willen en bijvoorbeeld een wandel- of fietsroute uitstippelen. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker op de bonnefooi langs de adressen struinen. “Het is inmiddels een bekende gebeurtenis in de wijk, jaarlijks komen er heel veel mensen langs, ook van ver buiten de buurt”, vertelt Annick enthousiast. “Het is een hele leuke gelegenheid om allerlei soorten kunst te bezichtigen, bij de artiesten in hun eigen omgeving - thuis of in hun atelier - dat is een unieke gelegenheid. Zeker in het mooie Statenkwartier, is het ook een gelegenheid om een hele mooie wandeling te maken. We hopen natuurlijk dat het weer meezit”, lacht ze. Kijk op:
www.kunstenaarsinhetstatenkwartier.nl voor meer informatie.


Tekst: Sophia van Tol

Afbeelding