Afbeelding
Foto: Nico Mos

HLTC Leimonias viert dit jaar het 135-jarig bestaan

Tennisvereniging HLTC Leimonias bestaat dit jaar 135 jaar en dat gaat, onder het motto “Leimonias bruist’, uiteraard gevierd worden. Afgelopen seizoen is de vereniging ook voor de 23e keer landskampioen geworden. Leimonias staat daardoor stevig aan kop met de meeste landskampioenschappen. Voorzitter Nanette Farwerck-Bergwerf blikt terug op de beginperiode van Leimonias en Patrick Ooms, voorzitter van de lustrumcommissie, licht een tipje van de sluier op van de festiviteiten die op de planning staan.

“Wij zijn één van de oudste tennisverenigingen van Nederland. De oudste tennisvereniging is in Haarlem, dacht ik”, opent voorzitter Nanette het gezellige gesprek en blikt vervolgens ver terug. “Leimonias is in 1888 opgericht. Dat klinkt ver weg, maar dat waren ook de hoogtijdagen van Vincent van Gogh. Hij maakte in dat jaar het schilderij ‘De Zonnebloemen', drie jaar nadat hij furore maakte met de ‘Aardappeleters’", voorziet Anette de oprichting van historische context.


De tennisclub is ooit begonnen met een grasbaan waarbij de materialen werden opgeslagen in een paardenstal, vertelt Nanette. Dat heeft niet lang geduurd en de vereniging is al gauw naar een andere grasbaan gegaan. "Na één jaar zijn ze ook daar vertrokken, want de grasbaan was in de zomer een woestijn en in de winter een modderpoel. Vervolgens is de vereniging verhuist naar de plek waar momenteel Thor de Bataaf is gehuisvest. Daar hadden ze cementen banen: een walhalla na die grasbaan. Ze hadden toen zo’n 175 leden, maar de club wilde uitbreiden en heeft daarvoor toentertijd gelobbyd bij de gemeente. Met één stem verschil kregen ze een nieuw park en dat is de plek waar nu de Metselaars ligt. Omdat daar toen nog weinig bebouwing was, vonden de tennissers het niet zo fijn om steeds in de wind te staan. Totdat in 1938 het huidige complex vrij kwam, waar wij nog steeds ontzettend blij mee zijn. Dit is gewoon een heerlijke (tennis)plek, waar we met zo'n 1300 leden van genieten", aldus Nanette.


Lustrumcommissie

Patrick Ooms is voorzitter van de lustrumcommissie. “Ik ben al zo’n veertien jaar lid van Leimonias en organiseer nu voor de tweede keer de lustrumactiviteiten. Vijf jaar geleden hield ik mij er ook al mee bezig maar we pakken het nu anders aan dan toen. Toen hebben we er voor gekozen dat we als commissie alles zouden doen, nu hebben we het precies omgedraaid. We hebben wel plannen gemaakt, maar willen juist de leden betrekken om die plannen uit te voeren en te gaan organiseren. Een goed voorbeeld is dat we iets wilden doen rondom de ligging van het mooie park. Uiteindelijk hebben we vogels kunnen spotten rondom de vereniging, wel zo’n 29 verschillende soorten! Een van onze leden is vogelaar en die organiseerde met een groepje deze vogelspotdag. Dat was op 18 maart jongstleden, een soort pre-lustrum activiteit, zeg maar."


De officiële start van de lustrumfestiviteiten is op zaterdag 1 april. "Als eerste hebben we, digitaal, een mooi boekje gemaakt. Hierin staan alle activiteiten die het gehele jaar door georganiseerd gaan worden door de leden. Twee keer in het jaar gaan we een pub quiz doen, en ook organiseren we een diner en blanc: de leden moeten dan zelf gaan koken. Op 10 juni hebben we het grote lustrumfeest. Dat is de week na de play-offs. 

Ook komen er heel veel ereleden en oud topsport tennissers hiernaartoe, die hier ooit hebben gespeeld. Daarnaast hebben we een houten racket toernooi. We gaan dus qua materiaal ver terug in de tijd", vertelt Patrick met een glimlach. Maar dat is niet alles, er komt ook nog een studententoernooi in oktober, georganiseerd in samenwerking met de hogescholen hier in Den Haag. "Ik verwacht er veel van, want we zijn echt een hechte club waar de saamhorigheid hoog in het vaandel staat", sluit Patrick af.


Tekst: Nico Mos