Afbeelding
Foto: PR

“Scheveningen is een fijne gemeenschap met een sterke cohesie”

Na bijna 35 jaar stoppen Ellemieke en Henk Boogaart met hun praktijk ‘Huisartsen aan Zee’. In die tijd hebben ze de praktijk uitgebouwd en zijn beide huisartsen nauw betrokken bij de samenwerking in de ouderenzorg en de nauwere samenwerking tussen de huisartsen op Scheveningen. Vanaf 1 april dragen ze de praktijk over aan hun dochter Nienke en haar vriend Matthijs Engbrenghof.

In 1989 namen Ellemieke en Henk de praktijk over van dokter Oorthuijs in de Rusthoekstraat. Ellemieke: “We huurden het pand, maar wilden graag iets voor onszelf. Zo zijn we op de Badhuiskade terecht gekomen.” Daar begonnen Henk en Ellemieke met één spreekkamer. Henk: “Langzamerhand hebben we de praktijkruimte uitgebreid en in 2006 hebben we het pand grondig verbouwd. Nu hebben we acht spreekkamers, zijn er vier huisartsen en hebben we een praktijkmanager, praktijkondersteuners, assistenten, en een huisarts in opleiding in dienst. We zijn begonnen met 1000 patiënten en hebben er nu 5500.

Ellemieke en Henk zijn de drijvende kracht geweest achter de samenwerking tussen de huisartsen op Scheveningen, Stichting Welzijn Scheveningen en Respect Zorggroep, het Scheveningse model genoemd. Henk: “We hebben een systeem opgezet waarbij we kwetsbare ouderen op een proactieve manier in de gaten houden. Als je dat op tijd doet, bespaar je een hoop ellende achteraf en kunnen ouderen langer thuis blijven wonen. We kijken niet alleen naar de gezondheid, maar ook naar het welzijn, de zingeving en de eventuele eenzaamheid bij deze mensen, en proberen daar op in te spelen. En dat is heel succesvol. Zeker ook dankzij Welzijn Scheveningen en Respect.

Ellemieke: “We kennen elkaar goed en de lijnen zijn kort. We hebben toen ontdekt hoe leuk het is om samen te werken. Daaruit voortvloeiend is een coöperatie gevormd, waarin alle huisartsen op Scheveningen met elkaar samenwerken. En door onze krachten te bundelen, staan we sterker tegen over ander partijen, zoals de gemeente, ziekenhuizen en de zorgverzekeringen. Samen vertegenwoordigen ze 55.000 mensen.”

Henk: “Scheveningen is een ontzettend fijne gemeenschap, met goede sociale verbanden en een sterke cohesie. Mede daarom werkt het ook zo goed. Mensen zorgen voor elkaar en houden elkaar in de gaten. Scheveningen is een voorbeeld hoe je professionele zorg met mantelzorg combineert, waardoor er een sterkere ouderenzorg ontstaat. Welzijn Scheveningen heeft een enorm vrijwilligersnetwerk en we voelen ons bevoorrecht dat we daarmee kunnen samenwerken.”

Met ingang van 1 april nemen dochter Nienke en haar vriend Matthijs Engbrenghof de praktijk over. Ze hebben beiden geneeskunde gestudeerd in Groningen en hebben al op verschillende plekken ervaring opgedaan. Sinds twee jaar mogen ze zich huisarts noemen.

Ellemieke: “Ze werken al een tijdje mee in de praktijk en onze patiënten vinden het leuk dat zij de praktijk voortzetten, het voelt heel vertrouwd.” Henk: ”Het is goed om het stokje over te dragen. Ze hebben nieuwe ideeën en plannen. Er gaat een enorme spirit van ze uit.” Ellemieke en Henk stoppen met de praktijk, maar blijven nog wel actief op andere terreinen. “Maar eerst gaan we wandelen in Italië.”