Afbeelding
Foto: Arjo Frank Kievits

Ernst, Bobbie en de rest 25 jaar op televisie

Het is geen grap, hoewel je dat wel kunt verwachten bij dit duo. Maar op 1 april vieren Scheveningers Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende dat ze al 25 jaar met hun programma en shows op televisie te zien zijn. Tijd voor een feestje dus, en een gesprek. Wat maakt dat deze mannen al jaren succesvol zijn op de buis en in het theater? En wat zijn hun plannen voor de toekomst?

Ze ontmoetten elkaar in de fietsenwinkel van Gert-Jan’s vader in de Badhuisstraat, waar Erik met zijn brommer kwam en waar Gert-Jan werkte. Gert-Jan: “We speelden allebei in een band, en raakten door de gedeelde interesse in muziek aan de praat. Ik had in die tijd een Revox-bandrecorder waar ik liedjes mee op nam en Erik wilde wel eens zien hoe dat werkte.” Erik: “Gert-Jan liet toen ook de liedjes horen die hij voor zijn 11 jaar jongere zusje had gemaakt en van het een kwam het ander.”


Urdy en Gurdy

Hun eerste televisieoptreden was bij het tv-station van het Juliana Kinderziekenhuis waar ze als vrijwilligers programma’s maakten voor de kinderen in het ziekenhuis. Gert-Jan: “We heetten toen nog ‘Urdy en Gurdy’ en eerlijk gezegd deden we maar wat in die tijd.” Toen ze daarna de kans kregen om een programma bij Lokatel te maken, toen de lokale omroep van Den Haag, maakten ze hun eerste slag om de dingen wat professioneler aan te pakken. Erik: “In plaats van elke keer een nieuw verhaal te bedenken waarin we steeds andere rollen speelden, besloten we verder te gaan met duidelijke karakters en een format. Ook veranderden we toen onze naam in Ernst, Bobbie en de rest.


Kindernet

Maar Gert-Jan en Erik wilden meer en ze besloten eind jaren '80 een pilot-aflevering te maken voor de nationale televisie. Gert-Jan: ”We gingen meerdere omroepen langs, maar niemand was geïnteresseerd, behalve Kindernet. Maar in plaats van onze serie te gaan uitzenden, boden ze ons een baan aan.” Het duurde nog tot 1998 tot hun droom werkelijkheid werd.

Gert-Jan: “In 1996 hebben we een nieuwe pilot opgenomen die we lieten zien aan Andre Kreuzen van Kindernet en hij wilde het programma wel uitzenden. Erik: “Ik denk dat hij geen nee meer durfde te zeggen na al die jaren… Nee hoor hij vond het leuk, maar we moesten het maken van de serie wel zelf betalen, zonder dat we er iets voor terug kregen. Behalve zendtijd natuurlijk." Gert-Jan: “We moesten daarvoor een persoonlijke lening nemen en iedereen verklaarde ons voor gek. Voordeel was dat we de rechten altijd zelf hebben gehouden. En dat bleek achteraf heel goed uit te pakken." Erik: “Toen vond iedereen ons ineens heel slim. We hadden ook contact bij platenmaatschappij CNR, en die zeiden ‘als jullie op televisie worden uitgezonden, willen wij wel meebetalen aan het maken van videobanden en CD’s voor de verkoop'. Dat was voor ons een manier om de gemaakte kosten terug te verdienen.”


Huwelijk

Na een samenwerking van veertig jaar vergelijken Gert-Jan en Erik hun zakelijke verbintenis wel eens met een huwelijk. Erik: “Onze werkrelatie is voortgekomen uit onze vriendschap. We zijn verschillend en omarmen die verschillen. Er zijn dingen die Gert-Jan niet leuk vindt om te doen en ik juist wel. En andersom ook. We vullen elkaar gewoon heel goed aan. Juist daardoor zijn we zo ver gekomen.” Gert-Jan: “We hebben een goede klik en vinden het leuk om samen dingen te ondernemen. En we hebben, net als in een huwelijk, samen veel hoogtepunten, maar ook mindere tijden meegemaakt.”


Succes

Wat maakt dat het format dat ze al zo lang geleden verzonnen hebben, nog steeds zo succesvol is bij de generatie kinderen van nu? Erik: “Het is moeilijk om daar een vinger achter te krijgen. Misschien helpt het dat onze karakters niet verzonnen zijn maar om ons heen zijn ontstaan, waardoor er veel van onszelf in zit en het herkenbaar is." Gert-Jan: “Ik denk dat mensen zien dat het echt is. We doen het met passie en heel veel lol. Zo houden we het ook vol. En het is belangrijk om zichtbaar te blijven op televisie.” Erik: “Ik denk dat ons extreem kinderachtige gevoel voor humor ook meehelpt.”


Toekomst

Hoe lang denken Gert-Jan en Erik nog door te kunnen als Ernst en Bobbie? Erik: “We gaan er mee door zolang wij het leuk vinden en het publiek het leuk vindt. Hoewel de factor leeftijd op een gegeven moment ook gaat meespelen.” Gert-Jan: “Maar we hebben met Trend Media nog vier andere producties geproduceerd voor het theater: Juf Roos, Pieter Konijn, Checkpoint en Bing. Dus voorlopig kunnen we nog wel even door.” Erik: “Het leuke daarvan is dat ik nu met meer lol op het podium sta. Met maar één productie moet het wel goed blijven gaan. En dat zorgde er bij mij voor dat ik toch een beetje in een kramp schoot. Nu met de andere producties erbij speel ik weer helemaal ontspannen en met meer plezier.”




Tekst: Caroline van den Ende

Afbeelding