Afbeelding
Foto: Mariette Lock

Unieke combinatie van kunst en muziek in Bethelkerk

In de Bethelkerk, aan de Jurriaan Kokstraat, wordt een unieke middag met kunst en muziek voorbereid. Gerco Lock, de predikant van de Bethelkerk, vertelt: “Op zondag 2 april wordt hier het muziekstuk Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd. Het bijzondere is dat de muziek deze zondag gecombineerd wordt met indrukwekkende schilderijen en beelden van kunstenaar Giovanni Dalessi.”

De laatste jaren gingen al meerdere kunstenaars voor de Bethelkerk aan de slag met het lijdensverhaal uit de Bijbel. Dit jaar heeft Giovanni Dallessi een aantal schilderijen gemaakt over vrouwen bij de kruisiging. Gerco is laaiend enthousiast: “Giovanni is nog druk bezig met de schilderijen en stuurt regelmatig foto’s door van de vorderingen. Het zijn monumentaal grote werken met zeer veel zeggingskracht. Ik ben iedere keer weer onder de indruk. En dan zijn de schilderijen dus nog niet eens af.”

Het Stabat Mater is een bekend gezang in het Latijn dat ontstond in de Middeleeuwen. Het is oorspronkelijk een gedicht dat gaat over Maria die lijdt omdat haar zoon Jezus is gekruisigd. Het bekendst is de versie van Giovanni Battista Pergolesi. Het stuk wordt daarom vaak uitgevoerd in de periode voor Pasen. "De schilderijen zijn aan het begin van het concert nog verscholen achter stof. Terwijl de muziek straks klinkt, komen ze één voor één tevoorschijn. Hierdoor ontstaat een bijzondere meditatieve voorstelling. Naast de schilderijen worden keramische beelden in de kerkzaal geplaatst waar je niet omheen kunt. Zo komt het verhaal dichtbij en leidt het tot bezinning en verstilling.” Om deze bijzondere middag breed toegankelijk te maken, hebben sponsors ervoor gezorgd dat de uitvoering gratis te bezoeken is. De deuren gaan om 13.30 uur open, aanvang: 14.00 uur.

Kunstenaar Giovanni Dalessi behoort tot de top van het Nederlandse figuratieve schilders. Zijn betekenisvolle werken zijn geliefd bij een groot publiek. In het werk van Dalessi komen Maria en Jezus regelmatig voor. Uit zijn werken spreekt liefde en geborgenheid. Dalessi exposeerde in binnen- en buitenland bij musea en galerieën. Ook werd hij gekozen tot Nederlands ‘Kunstenaar van het jaar’. Het Stabat Mater in de Bethelkerk wordt uitgevoerd door het orkest van Ars Musica onder leiding van dirigent Patrick van der Linden.

Meer informatie is te vinden op de website: www.denieuwepassie.nl.