Terugblik op zes jaar SIOS

Afgelopen week kreeg een grote groep betrokkenen van Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS) een zestal mooie SIOS-projectverhalen gepresenteerd tijdens de voorpremière van de documentaire die Erik Kooijman over het initiatief heeft gemaakt.

Onder de noemer ‘leren, werken en verbinden' heeft SIOS jong en oud, maatschappelijk middenveld en de private sector op Scheveningen verbonden in de uitvoering van ruim 40 door de bewoners van Scheveningen gekozen projecten. Enerzijds hebben ze vanuit het Europese programma Community Led Local Development (CLLD) en de gemeente de via SIOS ontvangen financiële bijdrage mooie actie kunnen ondernemen; anderzijds hebben de verschillende groepen vrijwilligers naast hun kennis en inzet een veelvoud aan eigen bijdrage opgeleverd om de projecten te doen slagen. In de film van Kooijman zijn het opleidingstraject van ABZee en de KNRM, het werkproject van de Tuinen van Greens waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag zijn gegaan, de restauratiewerken op de SCH-236 die worden uitgevoerd door oud-vissers en ROC-leerlingen, de generatietuin bij basisschool Het Volle Leven en het project van SVV Scheveningen waarbij jongeren begeleid stage lopen bij havengebonden bedrijven op Scheveningen, opgenomen.
De voorpremiere in Pathé Scheveningen is de feitelijke afsluiting geweest van een SIOS-periode, waarin mooie initiatieven zijn ontwikkeld. "Binnen het CLLD van Europa zijn wij de enige actie geweest die volledig op vrijwillige basis door bewoners en bedrijven tot stand is gekomen en aan het eind van de film hebben we dan ook aangegeven, dat we daar trots op zijn”, laat Teun van Dijk namens SIOS weten. "Het enige wat ons als SIOS nog rest is om een externe accountant de laatste bonnetjes te laten controleren, waarna we met een goed gevoel ‘de deur mogen sluiten'.”