Afbeelding
Foto: Dick Teske

Niets is zeker rond het Noordelijk Havenhoofdgebied

Terwijl het bouwen van de ondergrondse parkeergarage snel vordert, blijken de andere projecten die het Noordelijk havenhoofdgebied moesten gaan sieren voorlopig van de baan te zijn.

De parkeergarage wordt aangekleed met een nieuw duinlandschap en de bedoeling was dat daar bovenop meerdere paviljoens voor horeca, detailhandel en recreatie werden gerealiseerd. Aan de Visafslagweg zou nieuwbouw voor AZ Fisheries en Simonis komen. Allie Simonis liet vorige week weten dat het probleem zit bij de te bouwen appartementen. De markt is momenteel erg slecht en volgens Simonis zou er dan met verlies gebouwd gaan worden. Simonis wil graag met de gemeente in gesprek om voor het eind van de maand duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden om toch te gaan bouwen, maar zonder de appartementen.

In de gemeenteraad werd onlangs ook het lot van het oude boothuis van de KNRM besproken. Het CDA, de VVD en de SP dienden gezamenlijk een motie in om het college te vragen om het reddinghuisje niet rucksichtslos te slopen. Volgens de politieke partijen heeft het KNRM-reddinghuisje grote historische waarde en is het onlosmakelijk verbonden met de rijksmonumentale Visafslag. Daarnaast vinden de partijen het essentieel om beeldbepalende historische bouwwerken op Scheveningen - zoals het KNRM-reddinghuisje - te koesteren en te behouden, omdat het bij de identiteit van Scheveningen hoort.

De motie werd aangenomen. Dit betekent dat het college een lijst zal moeten maken van alle elementen van het KNRM-reddinghuisje en daarbij aan te geven welke elementen behouden kunnen worden. Daarnaast zal er een vraag uit gaan of er initiatieven vanuit de samenleving zijn die interesse hebben in elementen van het gebouw. De raad wil graag in het tweede kwartaal van 2023 worden geïnformeerd over de voortgang van de acties.