Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheveningse cultuurondernemer wil droom waarmaken

In elk project dat Scheveninger David Schoch uitdraagt, is zijn pure bezieling voelbaar wanneer je er met hem over praat. De Scheveninger sprak met de medeoprichter van de populaire culturele broedplaats PIP over zijn liefde voor sport en muziek, geïnspireerd ondernemen, PIP en de droom ‘Inter-City’ die moet uitkomen.

“Ik wil Den Haag een beetje leuker maken met alles wat ik doe”, aldus David. Zijn projecten voert hij het liefst uit met compagnons en vrienden. Op het strand komt David tot rust en kan hij chillen. “Scheveningen is de beste plek op aarde om te wonen. Hier zie ik mijn kinderen graag opgroeien. Den Haag heeft alleen muren met gebouwen. Aan zee kun je kilometers verder kijken. Dat is een verademing.”

David was een fervent skateboarder en is vijftien jaar lang professioneel breakdancer geweest. Dat wereldje was klein en kende weinig evenementen. Zijn drang om ideeën te realiseren, kwamen David nu goed van pas. “Door Daan van der Bruggen van Musicon begon ik met het organiseren van breakdance-battles. Wij richtten Jammin on Beat op om deze battles landelijk uit te rollen, gevolgd door een Europese competitie. De finale hielden we echter altijd in Den Haag.”


Geboorte van PIP

Het gebrek aan een goede thuisbasis voor zijn evenementen deed David besluiten een vaste plek te vinden. Daaruit is het Haags Hiphop Centrum ontstaan, met Stichting Aight als overkoepelend orgaan. “Hiphop als cultuurrichting vond destijds echter geen gehoor bij de gemeente. Ons verhaal moest dus groter worden.” Met zijn maat Steven van Lummel nodigde David zo’n vijftien vrienden uit voor een brainstormsessie, ieder op hun eigen discipline, vindingrijk en hongerig om het verschil te maken. “Den Haag kende rond 2007 een grote leegte qua clubs en podia; je zag de hooibalen over de straten rollen. Aanvankelijk wilden we een plek om te dansen met daarnaast ateliertjes en kantoorruimtes. Dat idee werd met groot enthousiasme ontvangen; de geboorte van PIP was een feit.”

Een geschikt pand vinden, bleek lastig. Het kraken van een pand werd beantwoord door een knokploeg die de jonge ondernemers er snel weer uittrapte. Het idee voor een festival om ons idee kenbaar te maken aan de stad, was ons plan. Een grote expositie van de Kunstacademie bij de culturele hotspot BINK36 aan de Binckhorst bracht uiteindelijk de oplossing. David: “Wat een waanzinnige plek was dat! We zijn direct gaan praten met eigenaar Vestia. Zij waren zo overtuigd van ons verhaal, dat we niet alleen ons festival mochten organiseren, maar ook als eerste gegadigde een gedeelte van het pand mochten huren. Het gebouw met een tuin en een aantal kleine zalen bleek liefde op het eerste gezicht.”


Cultuurbordeel van Den Haag

Het nieuws verspreidde zich snel en al gauw stonden een stuk of 40 creatievelingen te trappelen om zich aan te sluiten bij dit nieuwe fenomeen. De gehuurde ruimte werd uitgebreid met de hele vleugel, inclusief kantoorunits die PIP vervolgens aan jonge ondernemers verhuurde. De lage huur kwam wel met een voorwaarde: als er iets kapot gaat, regel je het zelf. David: “En toen ging de verwarming stuk. 2000 euro reparatiekosten vonden wij megaduur in die tijd! Ons eerste echte event ‘Help PIP de winter door’ bleek een onverwacht succes en van de omzet betaalden we de verwarming. Tegelijkertijd dachten wij: feestjes geven, daar gaan we voor!”

PIP (Primus Inter Pares) valt niet in hokjes te plaatsen. Vanwege de veelzijdigheid noemt de stichting zich ook wel het Cultuurbordeel van Den Haag. David: “We geven boeken uit, hebben een platenlabel, zijn een nachtclub, organiseren uiteenlopende evenementen en met Fonds 1818 nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door subsidies te geven aan jongeren met een tof idee. Die balans is superbelangrijk.”


Behoefte

PIP is vanaf de start snel uitgegroeid tot een ‘must see hotspot’ die voldoet aan de behoefte van vooral jongeren. David heeft er een verklaring voor. “Wij blijven altijd die strijd aangaan tegen de stelling dat Den Haag als saai wordt bestempeld. Onze mentaliteit is: let’s go, we gaan nóg meer verrassende dingen organiseren! Van boksgala’s tot snowboard events, van clubnachten tot de keukenmarathon met vijf verschillende keukens als decor. Onze creatieve bubble staat altijd aan. Ga je naar PIP, dan bestaat de kans dat het allemaal net even anders gaat. We zien PIP als een springplank voor organisaties, ideeën maar vooral voor mensen die een stapje verder willen. Ons grootste voorbeeld zijn Boaz en Milo van Goldband, die hun wortels hebben bij PIP en nu op alle grote podia staan van Nederland en België."


Dreamteam

De coronaperiode was voor vele cultuurinstellingen zwaar. PIP dacht echter altijd in mogelijkheden. David en zijn compagnons besloten hun medewerkers voor een aantal dagen naar een bungalow te sturen. "Corona luidde voor ons een reset in. Wij stelden het team de hoofdvraag: ‘hoe gaan we de club runnen wanneer covid voorbij is? Met wat voor programma en hoe geven we structuur aan onze organisatie? Het plan waar zij mee terugkeerden, heeft een ongelooflijke impact gehad op het huidige PIP. Wij zijn zó trots op hen! Het team, dat onze jonge doelgroep nóg beter begrijpt dan wij, heeft voor een enorme boost gezorgd. Hierdoor werd iedereen volledig in zijn kracht gezet. Zij runnen de club en programmering, zodat wij ons meer kunnen focussen op een nieuw, ambitieus project.”


Inter-City

Die nieuwe ambitie is niets minder dan het verwezenlijken van een droom. Volgens David liggen hier meerdere factoren aan ten grondslag. “Het verdwijnen van F.A.S.T. Surfdorp op Scheveningen was een heftige aderlating. Je hebt zo’n plek nodig waar je naar binnen kan wandelen met een vrij gevoel. Op Scheveningen kan dat niet meer. Daarnaast is het onze droomwens om één plek te creëren waar jong en oud samenkomt, met ruimte voor exposities, open podium in een amfitheater, een club, studio’s, werkplekken, educatie, nachtcultuur en sport, en dat 24/7.”

Circa 200 meter van PIP verwijderd ligt de ideale plek; rauw en industrieel, ingeklemd tussen treinsporen van de NS. David: “Anderhalf jaar geleden presenteerden wij ons plan ‘Inter-City’. Een stad in een stad. Het is hoog nodig dat Den Haag dit idee omarmt. De behoefte is er en wij staan in de startblokken. We zijn nog in onderhandeling. Veel mensen die aanvankelijk sceptisch waren, zijn nu optimistisch over Inter-City. Wij zijn ervan overtuigd dat het ons gaat lukken”, zegt David met een brede lach op het terras van Beachclub The Fat Mermaid. Ook daar is hij onderdeel van, nadat eigenaresse Malou Rook hem hiervoor benaderde. “Een leukere en betere wereld begint bij jezelf.”



Tekst: Alexander Serban

Afbeelding