Afbeelding
Foto: PR EMK

Eerste reacties op brandbrief ‘Onze Visserij’

De eerste reacties op de brandbrief van ‘Onze Visserij’ zijn binnen. Vorige week overhandigde een groep woordvoerders en vissers uit Urk en Stellendam een brandbrief aan Koning Willem Alexander. Dat ging via de marechaussee, want de Koning was afwezig. 

Velen uit de visserij, waaronder actiegroep EMK en Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, hebben de brandbrief ondertekend. EMK-voorzitter Jan de Boer uit Urk was in zijn nopjes. Volgens De Boer is de SGP een motie aan het voorbereiden en heeft Peter Valstar (VVD) het voor elkaar gekregen de brandbrief op de agenda te plaatsen voor de commissievergadering van LNV. "Afwachten dus wat dit gaat opleveren. We zitten echt in een krankzinnige tijd en het is duidelijk dat vissers en boeren ruimbaan moeten maken voor groene idealen die verre van realistisch zijn", aldus Jan de Boer. In vergelijking met grote industrieën is de garnalensector een schim. "Maar wij worden kapot gemaakt."


"De visserij staat in brand", bevestigt Baart-hout Rog van de garnalenkotter SCH-10. "Als dit zo door gaat dan zijn we binnen een paar jaar definitief verdwenen. We zijn een kleine sector in vergelijking met andere bedrijfstakken zoals het transport en Schiphol. En als het gaat om stikstofuitstoot zijn we zeker geen grote vervuiler. Wat onze vloot uitstoot, is peanuts in vergelijking met de transportsector en Schiphol. Schiphol koopt boerderijen op om stikstofrechten te verzamelen. Dat zijn boerderijen die mijlen af liggen van het vliegveld. Dat stinkt toch aan alle kanten! Maar nee, het vizier is gericht op de visserij, die sector wil het kabinet aanpakken", briest Rog.