Afbeelding
Foto: Nico Mos

Carrel Pronk nieuwe voorzitter TC SV'08

Bij profclubs in de voetballerij is een technische commissie (TC) de gewoonste zaak van de wereld. Maar een technische commissie is ook bij het amateurvoetbal steeds meer ingeburgerd. Zo ook bij voetbalvereniging SVC ‘08. De voorzitter van die commissie, Robert Waterreus, heeft afscheid genomen als voorzitter, maar blijft nog wel deel uitmaken van die commissie, als algemeen lid. Carrel Pronk heeft het voorzitterschap op zich genomen.

Robert Waterreus is ongeveer 5 jaar bestuurslid technische zaken geweest bij SVC’08. "Carrel Pronk is afgelopen november, tijdens de algemene Ledenvergadering, officieel tot mijn opvolger benoemd”, valt Robert direct met de deur in huis. “Ik stop, omdat ik thuis een gezin met twee jonge kinderen heb en mijn vrouw behoorlijk ziek is geweest. Daarnaast heb ik een hele drukke baan. Toen ik begon als voorzitter was er best een slechte situatie bij de club, onder andere door een groot verloop in trainers. Toen gaven André Zweekhorst en ik aan dat wij het beter zouden kunnen doen. Vanuit de club werd toen gezegd: ‘Laat het dan maar zien’. De doelstelling destijds was eigenlijk om een jonge trainer aan te nemen in plaats van een trainer van naam en dat is Jeffrey Frijters geworden. Toen kregen we rust in de tent. Ook heb ik in die vijf jaar een netwerk kunnen opbouwen. Ik stop ook niet, maar blijf gewoon lid van de TC, onder Carrel.”


Netwerk

Carrel Pronk, de nieuwe voorzitter van de technische commissie, is al van jongs af aan lid van SV’35. "Ik ben tussendoor wel verhuisd naar Waddinxveen en heb daar een paar jaar gevoetbald in de selectie van Be Fair. Maar daarna ben ik toch weer terug naar Den Haag en Scheveningen gekomen en heb vervolgens nog een aantal jaren bij SV’35 en later SVC’08 in de lagere elftallen gevoetbald. Na die fase ben ik samen met Cees Hofland leider geworden bij de jeugd. Toen Bas Lut kwam als trainer van de A1, zijn wij een paar jaar als leiders met hem meegegroeid naar het tweede seniorenteam. Uiteindelijk zijn Cees Hofland en ik leider geworden bij het eerste team.” Robert: “Dat was trouwens mijn allereerste taak. Zij deden het heel goed bij de A1 en vervolgens bij het tweede team. Zij gaven hun visitekaartje af als leiders en dat bleek een schot in de roos." Carrel: “Na een paar jaar leiderschap bij het eerste team hadden Cees en ik eigenlijk een nieuwe uitdaging nodig. Wij wilden na 15 jaar leiderschap wel iets anders voor de club betekenen. We wilden ook even af van de verplichting om iedere zaterdag aanwezig te zijn. Toevallig kwamen we op dat moment in gesprek met Robert, die aangaf dat de TC wel wat extra handen kon gebruiken. Zodoende hebben Cees en ik besloten om ons destijds aan te sluiten bij de TC. Nu is dat officieel geworden en ben ik voorzitter van de TC en bestuurslid technische zaken. Ik moet nu ook een netwerk opbouwen en het is daarom lekker dat ik nog steeds een beroep kan doen op Robert.”


Primaire taken

De taken van de voorzitter van de technische commissie zijn zeer uiteenlopend. Robert: "Eigenlijk zijn het dikwijls gesprekken met spelers, met trainers en met nieuwelingen. Maar ook het regelen van het trainingskamp hoort er bij. André Zweekhorst en ik doen de gesprekken met spelers en trainers en Carrel en Cees de overige taken. Zoals bijvoorbeeld de gesprekken met het hoofd jeugdopleiding, Harold Tjaden." Van dit soort beleidsmatige zaken hebben André en Robert nu meer afstand genomen. Carrel: "Op beleidsmatig niveau staat er een goed beleidsplan voor het jeugdvoetbal en de selectie senioren. Het streven is om de jeugd op divisieniveau te krijgen waardoor doorstroming naar het eerste gemakkelijker wordt. Zodat ook het eerste een herkenbaar gezicht krijgt met veel eigen jongens. Overigens, mochten we kampioen worden, wat op voorhand niet de doelstelling was, zullen we ons echt nog wel op een paar plekken gericht moeten versterken, want je wilt niet direct weer degraderen."


Tekst: Nico Mos