Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Seaweed Innovation Challenge van start

North Sea Farmers en Brave New Food hebben de handen inéén geslagen om de drempels voor verpakkingsmaterialen en voedselproducten op basis van zeewier in de markt te verlagen. In de Seaweed Innovation Challenge, die gister op 6 maart van start ging, nodigen ze zeewierondernemers van over de hele wereld uit om hun meest veelbelovende en inspirerende producten en oplossingen te laten zien.

Veel consumenten zijn nog relatief onbekend met de toepassingen van zeewier, waardoor het nog maar in weinig huishoudens wordt gebruikt. En dat terwijl zeewierondernemers over allerlei innovatieve oplossingen beschikken voor verpakkingsmateriaal of als voedselverbeteraar. Tijdens de Seaweed Innovation Challenge, mogen deze innovators hun zeewiertoepassingen pitchen aan grote marktpartijen, en tegelijkertijd aan een breder publiek tonen wat je allemaal met zeewier kunt.

"Wij geloven in de potentie van zeewier en weten dat er sterke en goede ideeën klaarliggen. We moeten gewoon een manier vinden om ze in de markt te krijgen als alternatief voor de bestaande, minder duurzame producten", aldus Iris Menger, markt coördinator bij North Sea Farmers.

Zeewier is een veelzijdig grondstof die op grote schaal in Europa verbouwd kan worden op een duurzame en natuur-inclusieve manier. Het is een lokaal gewas dat geen gebruik maakt van schaars land of zoet water om te groeien. Het kan worden gebruikt in veel verschillende dagelijkse toepassingen op het gebied van voedsel, diervoeding en biomaterialen. Deze op zeewier gebaseerde producten zijn vaak een duurzamer alternatief voor bestaande producten die nu nog worden gemaakt van fossiele brandstoffen.