Herziening Verordening Scheveningen Haven

Op 9 maart zal de gemeenteraad zich buigen over de nieuwe Verordening Scheveningen Haven. In verband met nieuwe ontwikkelingen, zowel op nautisch, milieu-hygiĆ«nisch als op technisch en ordeningsgebied, is het noodzakelijk de Verordening Scheveningen Haven 2008 te herzien. 

De nieuwe verordening dient ter bevordering van een goed havenbeheer, daaronder begrepen de ordening, de veiligheid en het milieu van de haven. De Verordening  2023 heeft primair tot doel het scheepvaartverkeer in de haven in goede banen te leiden. Daarnaast zijn er bepalingen opgenomen die een veilige haven tot doel hebben: voor de scheepvaart, de rederijen en ook voor omwonenden en bezoekers van de haven. 

De Haagse Partij voor de Dieren wil de havenverordening van Scheveningen aanpassen om te kunnen optreden bij hinder. De partij dient een voorstel in zodat de gemeente beter kan handhaven bij overlast van geluid, stank of gassen. Tot nu toe kon alleen worden opgetreden bij gevaar en schade. 

De nieuwe havenverordening, die de Haagse gemeenteraad donderdag bespreekt, is gebaseerd op die van Rotterdam en Amsterdam. Een opvallend verschil is dat in Scheveningen de mogelijkheid om op te treden bij hinder ontbreekt. Dit tot verbazing van Barker (PvdD): "Ook omwonenden op Scheveningen verdienen bescherming tegen geluids- of stankoverlast. Het is logisch dat de havenverordeningen in lijn zijn met elkaar." Aankomende donderdag wordt het voorstel besproken.