Afbeelding
Foto: Nico Mos

“Deze derby wordt de belangrijkste van het seizoen”

Komende zaterdag 11 maart, ontvangt de Heren 1 van volleybalvereniging Kalinko, de Heren 1 van Sovicos. Dit kan zo maar een tien punten wedstrijd worden, met als inzet de tweede plaats op de ranglijst. Die plek geeft namelijk na de competitie nog recht op promotie/ degradatie wedstrijden naar de tweede divisie. De spelers Arnoud Verheij (34) en Timo Gras (29) van Kalinko blikken alvast vooruit op deze kraker.

Arnoud speelt sinds twee jaar weer bij Kalinko. "Ik heb bij Kalinko in de jeugd gespeeld maar heb daarna bij Inter Rijswijk en andere verenigingen in de buurt gespeeld. Tussendoor ben ik teruggekomen, weer even weg geweest, maar nu toch weer teruggekeerd bij Kalinko", vertelt hij. "Ik heb Kalinko altijd een leuke vereniging gevonden en twee jaar geleden stond er weer een mooi team, waar ik mijn steentje aan bij wilde dragen. Tevens nam ik een hoop ervaring mee. Daarnaast is het voor mij dichtbij, want ik woon hier in de buurt", legt Arnoud zijn keuze uit.


Vervolgens neemt Timo het woord: “Ik speel nu mijn eerste jaar bij Kalinko, en ik heb het onwijs naar mijn zin hier. Ik kom zelf uit Gouda, waar ik begonnen ben met volleybal. Uiteindelijk heb ik zeven jaar eredivisie volleybal gespeeld. Ook heb ik nog twee jaar in Oslo (Noorwegen) gespeeld en dat had ik voor geen goud willen missen, want een buitenlands avontuur stond al jarenlang op mijn wensenlijst." Maar inmiddels speelt hij dus bij Kalinko. “Allereerst kwam ik hier wonen en kende ik al een aantal spelers uit de Heren 1, onder meer van het beachvolleybal", licht hij zijn keuze toe.


De derby tegen Sovicos

Arnoud: “Voorafgaand aan het seizoen was de insteek bovenin meedoen. Vorig jaar zijn we gepromoveerd naar de derde divisie. We hadden toen direct het idee dat we in de derde divisie voor de bovenste plekken konden meespelen. Maar bijvoorbeeld Zaanstad, de nummer één van de ranglijst, is een heel degelijke ploeg, waar wij tweemaal terecht van hebben verloren. Maar als we winnen van Sovicos, liefst met 4-0, wippen wij over Sovicos heen en pakken de tweede plek. We staan maar twee punten op hen achter."


"De wedstrijd tegen Sovicos is een heuse tien punten wedstrijd, als je inderdaad vier sets pakt. En staan we aan het eind van de rit nog steeds op de tweede plek, dan doen we mee voor promotie", voegt Timo daaraan toe. "En mochten we dan promoveren, dan zijn we in staat om met dit team in de tweede divisie ons visitekaartje af te geven. Versterking is zelfs dan (nog) niet echt nodig." Promotie zou ook een mooi afscheid zijn aan trainer-coach Ans de Graag. “Ans loopt al jaren mee in het volleybal maar gaat na dit seizoen met pensioen. Ans heeft enorm veel ervaring en is een heel fijn mens."


Leeftijd

De vraag rijst hoe lang je als volleyballer eigenlijk door kunt gaan, zeker omdat het team niet uit de jongste spelers bestaat. “Goed dat je deze vraag mij stelt", antwoord Arnoud meteen, "want ik loop al een paar maanden met een knieblessure. Het herstel gaat heel langzaam vooruit, maar het kan best lang duren eer de knie helemaal de oude is. Voorlopig wil ik graag nog een paar jaar volleyballen. Dat kan ik nog niet missen." Volgens Timo ligt het vooral aan hoe fit je (nog) bent. Al de spelers, op één na, zijn rond de 30 jaar, dus er staat een bulk aan ervaring op het veld." Zelf vindt hij het juist prettig dat de spelers wat ouder zijn. “Ik heb dan wel 7 jaar eredivisie ervaring, maar ik kon al snel wennen aan mijn teamgenoten waarbij ik direct mijn ei kwijt kon, omdat dit team ook niet echt heel jong was. En dan is mijn eredivisie ervaring alleen maar een meerwaarde", vertelt hij.


Zowel Arnoud als Timo spelen ook nog beachvolleybal. "Dat is zeer goed voor je conditie, als je na afloop van het beachvolleybalseizoen verder gaat in de zaal. Het is veel zwaarder. In mei beginnen de beachvolleybaltrainingen weer en daar kijken we zeker naar uit”, sluiten Timo en Arnoud af.


                                                  Tekst: Nico Mos