Eén jaar oorlog in Oekraïne

Op vrijdag 24 februari was het op de dag af een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. In Den Haag verblijven op dit moment ruim 3.000 gevluchte Oekraïners. Wethouder Mariëlle Vavier ging samen met een aantal gevluchte Oekraïense vrouwen uit Den Haag naar de herdenkingsbijeenkomst 'Remember Together' in Utrecht.

Oekraïners kwamen uit alle delen van Nederland samen in Utrecht om te ontmoeten, te praten over wat was, wat is en over de toekomst. Maar ook om stil te staan en stil te zijn. Oekraïens te zijn.

Den Haag is solidair met het volk en de regering van Oekraïne. Daarom ging wethouder Vavier onderweg naar de herdenkingsbijeenkomst met Oekraïense ontheemden in gesprek. Het waren indrukwekkende verhalen over hun vlucht en het op stel en sprong moeten achterlaten van hun thuisland. Ook werd er gesproken over hun ervaringen in Den Haag en de hoop op een toekomst zonder oorlog.

"De gesprekken met de vrouwen hebben me geraakt. De bijeenkomst in de Jaarbeurs waar president Zelensky de Oekraïense ontheemden toesprak was ontroerend. Het is bijzonder om te zien hoe deze samenkomst de Oekraïners verbindt", aldus wethouder vluchtelingen en internationaal, Mariëlle Vavier.

De boodschap om vrede en eenheid uit te stralen, is actueler dan ooit. Vrijdagochtend werd de Oekraïense vlag bij het stadhuis en aan de Hofvijver gehesen en 's avonds werd het stadhuis in de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel, verlicht. Daarmee toont Den Haag, internationale stad van Vrede & Recht, solidariteit naar Oekraïne, haar inwoners en haar slachtoffers van deze oorlog.