Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheveningse filmmaker schetst indringend portret van Haagse rockhelden

De muziekdocumentaire ‘Rock City: The Life We Live’ van de Scheveningse filmmaker Will Wissink schetst een hartverwarmend en indringend portret van vijf Haagse, eigenzinnige rockhelden uit de jaren ’60 en ’70, die allen op unieke wijze bepalend zijn geweest voor onze hedendaagse Nederlandse popcultuur. De publiekspremière vindt plaats op donderdag 9 maart in Filmhuis Den Haag, gevolgd door een afterparty met een spetterend optreden van deze legendes!

Will Wissink groeide op in de turbulente Haagse muziekscène van de jaren ’60 en ’70. Hoe kan het ook anders, met de leadgitarist van de legendarische beatband Willy & his Giants als vader. “Mijn pa nam een lange pauze van het bandleven na mijn geboorte. Hij had een muziekwinkel en gaf, net als mijn moeder, gitaarles; er moest tenslotte brood op de plank komen. Zijn zaak, waar ik als puber werkte en veel bekende artiesten tegenkwam, heeft op meerdere plekken in Den Haag gezeten. Ook een korte periode (1979, red.) in de Badhuisstraat. Die winkel heette Stereo Centrum. Dat liep spaak als gevolg van maandenlange bouwwerkzaamheden in de straat.”


Drummer en filmmaker Will senior maakte zijn comeback op het podium tijdens de eerste Haagse Beatnach in de Houtrusthallen. Junior had zich ondertussen bekwaamd achter het drumstel en bemachtigde daarna al snel een plek in de band van pa. Tegelijkertijd was filmen zijn passie.

Die eerste Beatnach (1980) legde Will vast op zijn Super8 camera. Ook de eerste Star Wars-film had een diepe impact op hem. Het vervolg erop duurde Will echter te lang, waarna hij besloot om zelf een vervolg te maken. “Moet kunnen”, zegt Will breeduit lachend. “Met huishoudelijke artikelen en veel piepschuim fabriceerde ik een gangenstelsel van een ruimtestation en robots in een leeg pand van mijn vader. Mijn leraar op de LTS stuurde het eindproduct, genaamd 'De Duistere Planeet', naar de Filmacademie. Kort daarna werd ik als zestienjarige jongen toegelaten!”


Na de academie regisseert Will diverse prijswinnende commercials, waarbij hij tot zijn grote blijdschap veel samenwerkte met de Director of Photography van Star Wars, Gilbert Taylor. Nadien volgden vele documentaires, films en series, zoals ‘12 steden 13 ongelukken’, ‘Mijn Vader is een Rocker!’ voor het 'Uur van de Wolf' en ‘Dropouts’, waarvoor hij een Gouden Kalf nominatie ontving. “Ik schrijf vaak eigen muziek voor mijn films. Daarnaast bouw ik graag een sfeer met omringende geluiden, zoals een krakerige wasmachine of een burenruzie verderop. Dat ‘Sound Design’ ondersteunt de wisselwerking tussen film en muziek.”


"Mijn film is uiteraard een ode aan mijn vader. Daarnaast was ik nieuwsgierig naar zijn generatiegenoten"


Rock City Den Haag

Het overlijden van zijn vader in 2013, was voor Will een sterke trigger om een film te maken over de Haagse muziekwereld die hij als jonge jongen heeft ervaren. Hij reisde zeven jaar lang met zijn camera door het muzieklandschap van Nicko Christiansen (Livin' Blues), Rudy Bennett (The Motions), Peter Vink en Joop Roelofs (†) (Q65), en Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo). Naast deze muziekhelden zien we onder ander Rinus Gerritsen, Cesar Zuiderwijk, Danny Vera, Johan Derksen en Willy Wissink.

Will: “Mijn film is uiteraard een ode aan mijn vader. Daarnaast was ik nieuwsgierig naar zijn generatiegenoten; mensen die een platform hebben gecreëerd voor het huidige muzikale spectrum. Ik was ook op zoek naar de mens achter de artiest. Hoe staan de muzikanten van toen nu in het leven? Wat betekent muziek voor hen en hoe houdt die hen op de been? Wat is de andere kant van de medaille? Deze film is zeker voor jongeren belangrijk om een beeld te krijgen van het bestaan van een muzikant. Als professioneel filmmaker wilde ik dit stukje cultureel erfgoed tastbaar maken.”


Legendes

Will wilde geen ‘Wikipedia-feitenfilm’ maken, maar een portret vanuit gevoel en emotie. Beroemdheid versus ouder worden en eenzaamheid. “Die schrijnende tegenstelling en de oprechtheid ervan zit diep verwerkt in Rock City.”

De op Scheveningen geboren en getogen Nicko Christiansen is een van de legendes die door de lens van Will zijn vastgelegd. Hij was direct enthousiast. “Ik vind gedreven artistiekelingen zoals Will interessant. Daarbij grijp ik elke kans aan om mijn bluesmuziek onder de aandacht te brengen. Wat ik mooi vind aan Rock City is dat de film geen moment verveelt; de snelheid blijft erin door een geweldige montage en het geluid is fantastisch.”


Scheveningen

Will is in de Leuvensestraat geboren en zat op de Willem de Zwijgerschool. “Ik heb ook een TV-serie gemaakt over het Kurhaus, waarin ik onder andere belichtte hoe Herman Brood ooit een hotelkamer een complete make-over gaf omdat het behang hem niet aanstond. Mijn moeder woont nog steeds op Scheveningen. Als kind zat ik in haar oude gele Toyota en parkeerden we gewoon aan het strand. Je kon zo de zee in wandelen.”


‘Rock City: The Life We Live’ gaat op donderdag 9 maart in première in Filmhuis Den Haag aan het Spui. Deze voorstelling is helaas uitverkocht, maar de afterparty is vrij toegankelijk. Kaarten voor de voorstellingen na de première zijn nog wel verkrijgbaar.



Tekst: Alexander Serban

Afbeelding