BSH doet beroep op gemeenteraad

In een brief roept de Belangenvereniging Schevenings Havengebied (BSH) de gemeenteraad op om nog eens goed na te denken over de gevolgen die een zero-emissiezone langs de kuststrook, die de gemeente per 1 januari 2025 wil invoeren, allemaal met zich meebrengt.

De BSH noemt de voorgenomen plannen van de gemeente niet logisch. “We willen wel de energietransitie, maar niet de schepen, die de windmolens moeten onderhouden. We willen wel gezond voedsel van dichtbij maar we willen niet de vissersboten in de haven en de vrachtwagens die de vis distribueren? We willen wel zeewierboerderijen en zonneparken op zee maar niet de aan- en afvoer van de mensen en materialen vanuit de haven? Dat is een probleem, want alle zee-gerelateerde bedrijven zijn afhankelijk van schepen en die schepen hebben de komende 10 tot 20 jaar nog fossiele brandstoffen. En ook de aan- en afvoer van vis en materialen over land gebeurt de komende jaren nog met vrachtwagens die gebruik maken van fossiele brandstoffen. In 2025 is er echt nog geen fossielvrije infrastructuur om een haven te kunnen laten functioneren.”

De BSH vindt het ook een heel vreemde gedachte om de hele economie aan de boulevard en haven op te heffen om eenmalig op een andere plek huizen te kunnen bouwen. "Dat is wel een heel kortzichtige gedachte en wij kunnen ons als havenondernemers en -gebruikers niet voorstellen dat voor een dergelijk scenario politiek draagvlak is.”

In het centrum van Den Haag wordt vanaf 2025 al zo'n zero-emissiegebied invoeren voor stadslogistiek. De gemeente onderzoekt nu hoe een uitbreiding van zo'n zero-emissiezone in Scheveningen eruit zou zien en of dit haalbaar is.