Afbeelding
Foto: Alexandrine Tinne

Scheveningen op beeld door Alexandrine Tinne

De Haagse Beeldbank herbergt een aantal prachtige pareltjes van een Scheveningen dat bijna onherkenbaar is in vergelijking met het huidige Scheveningen. Ook van de bekende Haagse Alexandrine Tinne, reiziger en foto-pionier, zijn een aantal vroege Scheveningse plaatjes te vinden.

Tinne was de dochter van chique Haagse ouders en groeide op aan het Lange Voorhout. Ze genoot van het chique leven, maar droomde ook over onbekende gebieden. Alexandrine en haar moeder waren de eerste westerse vrouwen die in 1862 Centraal-Afrika bezochten. Tijdens haar leven was Tinne al beroemd om haar ontdekkingsreizen, tegenwoordig gaat de aandacht ook uit naar haar bijdrage aan de fotografie. Ze was de eerste vrouwelijke fotograaf in ons land, en een goede ook!

Deze foto, genomen circa 1860, laat een bijna onherkenbaar stukje Scheveningen zien. Het is het kanaal met de Wittebrug. Het pand links is café 'De Aanleg' en rechts staat korenmolen 'De Vier Winden', die in maart 1873 afbrandde. Wil je het huidige beeld vangen vanaf dezelfde locatie als Tinne, dan moet je op gaan staan op het punt waar de Doctor Aletta Jacobsweg overgaat in de Plesmanweg. Op de locatie van het café is Madurodam aangelegd. De kleine witte brug is vervangen door de trambrug. En de loskade, die naast de korenmolen was gelegen, is nog terug te zien schuin onder de trambrug.