Daklozen niet in beeld

Hoeveel dak- en thuisloze mensen kent Den Haag eigenlijk? De cijfers die tot nu toe bekend zijn, blijken geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid weer te geven. Veel mensen wonen uit nood op niet-conventionele plekken zoals in een auto, camper, boot of vakantiewoning. Of zij verblijven bij familie, vrienden of kennissen (de zogenaamde bankslapers).

De Haagse Stadspartij, de ChristenUnie-SGP en de SP hebben schriftelijke vragen gesteld waarin zij het college vragen om precieze tellingen van deze groepen. "Het is belangrijk meer inzicht te krijgen in de aantallen dakloze mensen in de verschillende leefsituaties en leeftijdsgroepen zoals kinderen, jongeren en 65-plussers", zegt Kim Vrolijk, fractievertegenwoordiger Haagse Stadspartij. ”Eigenlijk is het heel simpel, zonder cijfers, geen hulp en geen aandacht voor specifieke doelgroepen. Nu vallen er veel mensen tussen wal en schip.”

Lesley Arp van de SP vult aan: "Wij krijgen signalen dat dakloze mensen van boven de 65 jaar oud nu niet worden meegeteld, terwijl er hulpverleners zijn die in de praktijk juist meer mensen in deze leeftijdscategorie tegenkomen. Huisvesting is een recht voor iedereen. Dat maakt het des te zorgwekkender als extra kwetsbare groepen in tellingen buiten beeld blijven.”

Een alternatieve manier van dakloosheid in kaart brengen, is de in 2006 in Europees verband opgestelde ETHOS classificatie. Deze wordt internationaal gezien als best onderbouwde en meest gezaghebbende manier om dakloosheid te meten. Andere gemeenten doen hier al proeven mee. De Haagse stadspartij, ChristenUnie-SGP en de SP zouden graag zien dat in Den Haag deze ETHOS classificatie ook gehanteerd wordt. "Door de ETHOS-telling krijgen we mensen die dak- of thuisloos dreigen te worden, of zij die dat al zijn, beter in beeld. Zo kunnen we veel preventiever én gerichter helpen. Zodat niemand op straat hoeft te slapen in de stad van vrede en recht", besluit Judith Klokkenburg van de ChristenUnie.